Alternatív akciófilm: A Bourne-rejtély

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIMatt Damon nem kimondottan akcióhős-alkat. Nem véletlen, hogy eddig egyetlen ilyen jellegű szerepet sem kapott, és az sem, hogy az elsőt viszont épp Doug Limantól. Ha más kéri fel A Bourne-rejtély főszerepére, el sem vállalja: "Kifejezetten Doug miatt vállaltam el a szerepet, mert tudtam, hogy nem egy átlagos akciófilmet képzel el. Mivel a független filmek világából érkezett, biztos voltam benne, hogy egyéni koncepcióval és vízióval rendelkezik, és nem fél a rendhagyó megoldásoktól. Azt hiszem, ezt a kész munka végül be is igazolta."I

Doug Liman, a Bárbarátok és a Nyomás! rendezője valóban nem egy átlagos akciófilmet álmodott meg, és ehhez jó minőségű a forgatókönyvet keresett. Végül rátalált Robert Ludlum: A Bourne-trilógia című művére, aminek egyik darabját a szerző jóváhagyásával átdolgozta, és egy 20 évvel későbbi környezetbe helyezte. "Én csak jó történetekkel tudok dolgozni. A Bourne-rejtély pedig egy nagyon jó történet" - nyilatkozta Liman.

A történet a tengeren kezdődik, ahol egy olasz halászhajó egy félhalott fiút talál a vízben. A búvárruhás ember láthatóan sebesült: két golyó fúródott a testébe. Miután a hajóorvos kioperálja belőle, az egyik golyóban egy zürichi bankszámla számára akad. Közben a fiú (Matt Damon) felébred, és ráeszmél, hogy elveszítette az emlékezőképességét. Elindul a bankfiók nyomába, ahol egy halom pénzt és egy halom útlevelet talál - a saját fényképével. Valódi identitás nélkül, de egyre éledő fizikai és szellemi képességekkel nekilát, hogy megfejtse, ki ő és milyen ügybe keveredett. Nem sejti, hogy a hajszában saját megbízója, a CIA üldözi. Közben pedig társat lel egy csavargó lány, Marie személyében (Franka Potente).

Miután a jogokat rendezték, Liman a Universal filmstúdióval kezdett tárgyalásokba. "Azért esett a választásom épp a Universalra, mert tudtam, hogy ők sem szeretnének még egy átlagos akciófilmet gyártani. Számukra is perdöntő volt, hogy hús-vér szereplők köré épüljön a cselekmény" - húzta alá a rendező. "Számtalanszor bizonyították már, hogy hajlandóak kockáztatni, ha ez a film javára válik."

A Bourne-rejtély hivatalos honlapjahttp://www.thebourneidentity.com/index_2.html?Robert Ludlum könyveihttp://www.bookreporter.com/features/020614-ludlum.asp

Így jött létre az anyagi támogatás egy újszerű, valósághű akciófilmhez, amely 75 millió dolláros költségvetésből készült. A forgatás nagy része Európában zajlott, eredeti helyszínen. (Főként Párizsban, de Prágában is, ahol a zürichi jeleneteket vették fel.) Liman ezt a kémfilmet saját generációjának szánta. "A legtöbb kémtörténet teljesen hiteltelen" - mondta. "Apám munkája miatt egy időben Washington D.C.-ben éltünk. Az Irán-ellenes elhárításnál dolgozott, így megfigyelhettem, hogyan dolgoznak az igazi kémek."

A valóságos karakterek megformálásához elmélyült színészek kellettek. Matt Damon épp alkalmas volt a főszerepre, mivel olyan fizikai adottságok és színészi kvalitás, mint amivel ő rendelkezik, ritkán jön össze egy emberben. Jason Bourne figuráját 10 évvel fiatalították meg miatta. A női főszerepet, Marie Kreutz-ot pedig kimondottan úgy írták meg a forgatókönyvben, hogy közben Franka Potentére gondoltak.

Forrás: MTIA Lé meg a Lola sztárja tulajdonképpen ezzel a filmmel tört be Hollywoodba, bár - számtalan német film után - játszott már Johnny Depp mellett a Betépve című alkotásban is. A Bourne-rejtély azonban komolyabb szerepet kínált neki, és - a kritikusok egybehangzó véleménye szerint - kiválóan sikerült megoldania."Szerintem ez a film megújíthatja a Hitchcockkal induló kémfilmek hagyományát, amelyben vannak ugyan akciók, de a figurák erősek, és az egymással való kapcsolatuk kidolgozottabb" - nyilatkozta.

Matt Damonnal valóban összehangolt párost alkottak, az akciójelenetekből azonban Potente általában kimaradt. Damon hosszú hónapokig készült csak ezekre: "Három hónapig mást sem csináltam, mint harcművészetekkel, önvédelemmel foglalkoztam és fegyveres kiképzésen vettem részt. Kicsit olyan volt, mint egy nyári gyorstalpaló tanfolyam haladó orgyilkosok részére" - nyilatkozta.

Damon ellenfelét, egy hasonlóan kiképzett CIA-ügynököt pedig az a Clive Owen alakít a filmben, aki a hírek szerint hamarosan James Bond bőrébe bújhat. Fontos epizódszerepben tűnik még fel Julia Stiles (aki lassan kinőtt a tinifilmekből) és Chris Cooper (akit korábban egy homofób náci szerepében láthattunk az Amerikai szépség-ben).

A Bourne-rejtély-t Amerikában nyár elején mutatták be, épp akkor, amikor Spielberg Különvéleményé-t. Az alkotók emiatt kicsit aggódtak, végül azonban nem csökkentette az alkotás sikerét. A kritika összességében kedvező fogadtatásban részesítette, a közönség pedig 120 millió dollárt hozott számára csak az Egyesült Államokban. Magyarországon október 17-étől látható.

Gy. D.