Ejtették a fajgyűlölet vádját Riefenstahl ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIA frankfurti ügyészség ejtette a fajgyűlölet vádját a 100 éves német filmkészítő ellen, akit a Rom nevű németországi cigányszervezet perelt be. A roma egyesület azt állítja, a rendezőnő hazudott azoknak a cigányoknak a sorsáról, akik az 1940-es évek elején szerepeltek Riefenstahl Mélyföld (Tiefland) című filmjében. A Rom szerint Riefenstahl tagadta, hogy a filmben statisztának használt cigányok, akiket a rendező egyik filmje kedvéért kikért a lágerekből, később elpusztultak. A Rom szerint a filmben szereplő cigányokat feladatuk elvégzése után a Salzburg és Berlin melletti koncentrációs táborokba szállították vissza, ahol megölték őket, a más náci haláltáborokban elpuszított félmillió romával együtt.

Leni Riefenstahl bírált kijelentéseit a Frankfurter Rundschau című lap közölte. "A háború után újra megnéztük, mi lett a filmemben szereplő cigányokkal. Nem történt velük semmi" - mondta a rendező, aki később megígérte, hogy nem ismétli meg kijelentéseit. Riefenstahl közleményt is kiadott az ügyben, amiben azt írja, helyteleníti, amit a nácik tettek a cigányokkal. A cigányok elpusztításának tagadásával összefüggésben a Rom fajgyülölettel is vádolta Riefenstahlt, amit a frankfurti ügyészség végül bizonyítékok hiányában nem talált megalapozottnak. Az ügyészség emellett a rendezőnő életkorára is hivatkozott, amikor az ügy lezárását javasolta.

Leni Riefenstahl pályája elején, Hitler uralma idején elfogadta a náci vezetés felkérését és több propagandafilmeket készített a nemzetiszocializmus dicsőítésére. A rendezőnő, akinek egyik legismertebb munkája Az akarat diadala című film, később, legutóbbi közleményéhez hasonlóan, elítélte a nácik tetteit.