Peter O'Toole nem akarja átvenni az Oscart

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az amerikai filmakadémia a napokban jelentette be, hogy az ír származású angol művész életműdíjat vehet át a március 23-án a hollywoodi Kodak Theatre-ben megrendezendő Oscar-díjkiosztáson. A 70 éves színészt négy évtizedes filmkarrierje során hétszer is jelölték az amerikai filmakadémia kitüntetésére, de egyszer sem kapta meg a szobrocskát. Első jelölését már első - s talán azóta is leghíresebb - filmfőszerepével, az Arábiai Lawrence-ben nyújtott alakításával kiérdemelte1962-ben.

A kitüntetés elfogadása helyett Peter O'Toole azonban inkább tollat ragadott: az amerikai filmakadémiának írt levelében megtiszteltetésnek nevezte ugyan a kitüntetést, de felkérte a testületet, hogy várjon annak átadásával, amíg nem tölti be 80. életévét. Az akadémia példátlannak tartja a kérést, s az életműért odaítélt Oscarok történetében eddig példa nélküli lenne a díj átvételének elhalasztása. (Marlon Brando A keresztapa címszerepében nyújtott alakításáért 1973-ban Oscar-díjat kapott, de a díjkiosztáson nem jelent meg, s az Oscar-díj történetében ez volt a második eset, hogy a kitüntetett nem vette át a neki odaítélt díjat.)

A filmakadémia nem kapott egyértelmű választ a művésztől arra, hogy a levél a díjkiosztó gáláról való távolmaradását jelenti-e. A kérés mindenesetre nem talált meghallgatásra: Frank Pierson, a filmakadémia elnöke válaszában leszögezte, hogy a szobrocska ott lesz a díjkiosztó ünnepségen, s ha Peter O'Toole ott nem veszi át, az akadémián ezt 80. életévének betöltése után is megteheti, vagy bármikor, amikor késznek érzi majd magát az életműért adott Oscar-díj elfogadására.