Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Wim Wendersnek elege van az USA-ból

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: EPA"A Bush-kormányzat bírálóival szembeni reakciók a mccarthyzmusra emlékeztetnek - mondta Wenders, az 50-es évek amerikai szenátorára célozva, aki az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság élén főként baloldali és liberális személyeket, köztük számos művészt, írót, filmest hurcolt meg. - Ugyanakkor sok amerikai, különösen a filmvilágban, nagyon határozottan foglal állást akár az iraki háborúval, akár az amerikai kormány politikájával szemben, kockára téve karrierjét. Lehet, hogy jobb lenne maradni, de nem tudom, mit tegyek."

Wenders nem először kerül szembe saját Amerika-rajongásával: 1984-ben azért hagyta ott New Yorkot és adta vissza "zöld kártyáját", vagyis munkavállalási engedélyét, mert "hányingert kapott a Reagan-kormánytól". A mostani érzéseit ahhoz hasonlónak érzi. A rendező, aki az elmúlt 30 évben olyan remekműveket alkotott, mint a Párizs, Texas, a Berlin felett az ég, A világ végéig, a Buena Vista Social Club vagy az Egymillió dolláros hotel, reméli, hogy Cannes-ban sikerül pénzt szereznie legújabb filmtervéhez, egy "kortárs westernhez, amelyben lennének lovak és autók is". A film forgatókönyvírója, egyben egyik főszereplője Sam Shepard amerikai író lenne, akivel a német rendező már együtt dolgozott a Párizs, Texas-ban is.

Wenders legújabb művét, a The Soul of a Man-t (Egy férfi lelke) versenyen kívül vetítik Cannes-ban. A film az első darabja annak a hétrészesre tervezett sorozatnak, amely Martin Scorsese amerikai rendező szándéka szerint a blues történetét dolgozza fel. Wenders három kedvencét, idős blues zenészeket állított a kamera elé, nyomon követve életüket. Ennek során archív anyagokat ötvöz a régi bluesnóták új feldolgozásaival, és megosztja a nézőkkel saját, nemegyszer érzelgős visszaemlékezéseit is - írta a dpa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről