Jim Carrey kitörölhetetlen emléke

Vágólapra másolva!
Jim Carrey újra elvállalt egy komoly filmet. Hollywood gumiarcú komédiása időről időre bebizonyítja, hogy elmélyült színészi munkára is képes. Ezúttal Michel Gondry rendezésében láthatjuk Charlie Kaufman legújabb abszurd történetének főszerepében. Az Eternal Sunshine of The Spotless Mind előzetese már elérhető a neten.
Vágólapra másolva!

Kinek ne lett volna legalább egyszer olyan szerelmi bánata, amit legszívesebben kitépett volna a szívéből? Dr. Howard Mierzwaik (Tom Wilkinson) jól tudja, hogy sokan szenvednek egy kudarcba fulladt kapcsolat fájdalmától. Kitalál tehát egy orvosi eljárást, ami eltávolítja a kínzó emlékeket a páciens agyából. Nem mást ígér, mint azt, hogy könnyű lélekkel, tiszta lappal folytathatja életét az, aki átesik az általa ajánlott kúrán.

Joel (Jim Carrey) befizet a programra, mert szinte már elviselhetetlen számára, hogy szerelmével, Clementine-nel (Kate Winslet) zátonyra futott a kapcsolatuk. Dr. Mierzwaik kezelése nyomán el is veszíti az emlékeit, hamarosan azonban eszébe jut egy mozzanat még azokból az időkből, amikor csak vágyott a lányra. Ez az egyetlen momentum elég ahhoz, hogy újra felelevenedjenek szenvedései. Menekülni kezd az orvostól, aki asszisztenseivel (Kirsten Dunst, Elijah Wood) üldözőbe veszi őt. A hajsza során Joel rádöbben, hogy nem lehet kiirtani a szerelmet.

Charlie Kaufman legújabb forgatókönyve állítólag az eddigi legjobb. A kultikus figurává vált alkotó korábbi munkáiban - elsősorban a John Malkovich-menet-ben és az Adaptáció-ban - érintőlegesen már foglalkozott a szerelemmel, de most először szánt a témának egy teljes forgatókönyvet.

Az Eternal Sunshine of the Spotless Mind (A szeplőtlen elme végtelen ragyogása) című filmben azt boncolgatja, mennyi a valóság és mennyi a képzeletünk terméke mindabból, amit szerelemnek hívunk. Milyen képet fest az agyunk a másik emberről, és kicsoda ő valójában? Milyen játékot játszik velünk saját elménk, mikor szerelmesnek érezzük magunkat? Charlie Kaufman minderre a tőle megszokott abszurd helyzetekkel keresi a választ.

Forrás: [origo]
Michel Gondry

Az Eternal Sunshine of The Spotless Mind forgatókönyvét Michel Gondry vitte filmre, aki már jól ismeri Kaufman stílusát: ő rendezte a Libidó - Vissza az ösztönökhöz! című filmjét is. Ezen a héten egy villanásra bepillantást engedett legújabb munkájukba: nyilvánosságra hozta az új film első előzetesét.

Az izgatott rajongók már most arra spekulálnak, hány Oscar-díjra esélyes a film. Pedig egyelőre még azt sem lehet tudni, melyik Oscar-gálán indulhat egyáltalán: egyes információk szerint már novemberben mozikba kerülhet, tehát a 2004-es versenyben vesz részt; más hírek viszont arról tudósítanak, hogy csak 2004 áprilisától lehet látni a mozikban.

Tény azonban, hogy Michel Gondry az egyik legtehetségesebb kliprendezőként került Hollywoodba, első játékfilmje, a Libidó azonban csak mérsékelt sikert aratott. Talán új művében ki tudta bontakoztatni képességeit. Az mindenesetre biztos, hogy erős színészgárdával dolgozott: Jim Carrey és Kate Winslet alakítását már most magasztalják azok, akik látták a filmet, és a mellékszereplők (Tom Wilkinson, Kirsten Dunst és Elijah Wood) is nagy lehetőséget kaptak a játékra.