Aragorn, az argentin foci rajongója

Vágólapra másolva!
Viggo Mortensen, aki Aragorn megformálója A Gyűrűk Ura című trilógiában, Argentínában népszerűsítette a sorozatot. Tolkien regényéről és a filmről is beszélt, miközben megvallotta, hogy a helyi foci elszánt híve és előszeretettel szürcsöli az argentinok nemzeti italát, a mate-teát.
Vágólapra másolva!

Azok számára, akik csak a filmvászonról ismerik a harcos alakját, meglepetésként hatott volna látni Mortensent, amint Buenos Airesben elégedetten iszogatja a matét, miközben a helyi San Lorenzo focicsapat jelenéről elmélkedik - spanyol nyelven, hamisítatlan argentin akcentussal. Viggo tizenegy éves koráig az argentin főváros Palermo negyedében élt és mindmáig gyakran böngészi a Los Angelesbe érkező mexikói napilapokat, hátha bővebben foglalkoznak az argentin labdarúgó pontvadászat aktuális eseményeivel, írja az El Día.

Látogatása során meglátogatta kedvenc futballcsapatát is: "Le voltam nyűgözve attól, ahogy a San Lorenzo játékosai viselkedtek az öltözőben. Nem volt semmi nagyképűsködés, csak optimizmus és összetartás jellemezte őket - akárcsak minket, akik összejöttünk Új-Zélandon, hogy másfél évig forgassuk A Gyűrűk Urát."

Rövid hajjal, bajusz és szakáll nélkül emlékezett a forgatásra: "A filmek nekem is sok pénzt és több ismertséget hoztak, mint a korábbiak, de nem vagyok biztos benne, hogy újra belefognék egy ilyen hosszú munkába. Csak akkor bólintanék egy ilyen projektre, ha valóban nagyszerű forgatókönyv állna mögötte. Ha filmezel, nem vagy otthon, nem ebédelsz a családoddal és megszűnik a magánéleted. Én a pénzzel sajátosan bánok. Amíg van pénzem, csak várok a legjobb szerepre, de rendre elszámítom magam: elfogy a tartalékom és akkor aláírok egy felkérést, lehetőleg a legjobbat."

A yerba mate és az argentin foci rajongója nem akarta összehasonlítani a könyveket a filmekkel: "A film és az irodalom különböző műfajok, bár mindkettő ugyanazokat az emberi értékeket igyekszik kiemelni. Amikor megkaptam Aragorn szerepét, én voltam az egyetlen a csapatból, aki nem is ismerte Tolkien regényét. Meggyőztek, hogy megéri aláírni a szerződést. Az ügynököm azt mondta, hogy érdekes kihívás lesz és nem is csalódtam. Sokat tanultam a forgatás során és a mai napig sok hasznát látom. Amúgy nem válaszom szét az önkifejezés eszközeit, mint a film, a zene. Úgy látom ezeket, mint ugyanazon fa ágait."