Kusturica végre új filmmel jelentkezik

Vágólapra másolva!
Vasút, szerelem, háború; ezek a legendás jugoszláv rendező, Emir Kusturica új filmjének vezérmotívumai. Az Underground és a Macska-jaj alkotója 2001-es Umca, umca macska-zaj című dokumentumfilmje óta nem adott életjelet magáról. Life is a miracle (Az élet egy csoda) című új tragikomédiája májusban kerül a francia mozikba.
Vágólapra másolva!

A történet 1992-be, Boszniába kalauzolja a nézőt. A főszereplő, Luka a semmi közepén lévő kis faluban telepszik le feleségével, Jadrankával, és fiával, Milossal. Luka rögeszméje, hogy vasutat épít a kis porfészeknek, hogy az turisztikai központtá válhasson. Teljesen elmerülve munkájában, valamint természetes optimizmusának köszönhetően teljesen figyelmen kívül hagyja az éppen kibontakozóban lévő háborút. Amikor az kitör, Luka élete fenekestül felfordul: fiát a frontra viszik, felesége elhagyja egy zenész miatt, a szerb sereg pedig egy rendkívül csinos muzulmán hadifogoly, Sabaha őrzésével bízza meg hősünket. Luka természetesen beleszeret az ellenségbe, de kapcsolatuk nem teljesedhet be: Sabahát át kell adnia a szerbeknek egy bosnyák hadifogolyért cserébe, aki nem más, mint fia, Milos.

Kusturica stábja részben bevált munkatársakra épül. A kamera mögött ezúttal a Macska-jaj segédoperatőre, Michel Amathieu foglal helyet, aki többek között Jan Kounen Dobberman-jának dinamikus képeiért is felelt. A főszerepet az Underground Ivánja, Slavko Stimac játssza, aki már a rendező 1981-es Emlékszel Dolly Bellre? című első nagyjátékfilmjében is látható volt. A zenét a Macska-jaj-ért is felelős dr. Neje Karaljic szerezte. A Jadrankát megformáló Vesna Tivalic Szerbia egyik legismertebb színésznője, láthattuk már Goran Markovic Tito és én című filmjében is, de Kusturicával eddig még soha nem dolgozott együtt. Persze a fiatal tehetségek sem hiányozhatnak a szereposztásból: A Sabahát alakító Natasa Solak mindössze második filmje a Life is a miracle, ő idén végez a Belgrádi Akadémia dráma szakán, csakúgy, mint a Milost alakító Vuk Kostic.

A Franciaországban május 14-én bemutatásra kerülő film elkészültét maratoni hosszúságú forgatás előzte meg. A gyakorlatilag szünet nélküli, 13 hónaposra nyúló munkálatokat végig hátráltatta a folyamatosan rossz időjárás, de az sem segített, hogy a rendező közben folyamatosan újraírta a Gordan Mihiccsel közösen jegyzett forgatókönyvet. De Kusturica rajongói nagy valószínűséggel nem fognak csalódni a végeredményben: az előzetesből következtetve ezúttal is a megszokott fergeteges hangulatú mozit kapjuk a kultrendezőtől. Talán ezúttal a megszokottnál kicsit több érzelem és tragédia jellemzi a történetet, de a már védjeggyé vált abszurd humor és a No smoking orchestra által jegyzett remek zene maradnak a film fő jellemzői.

A filmet Magyarországon a Budapest Film fogja forgalmazni, de a cég munkatársai egyelőre nem tudnak biztosat mondani arról, hogy még idén láthatjuk-e az új Kusturicát, vagy 2005-ig kell várnunk rá.