Csak keresztény malájok nézhetik A passiót

Vágólapra másolva!
Malajziában Mel Gibson A passió című filmjét csak keresztények nézhetik meg. Az ellenzéki Demokrata Párt tiltakozik a belügyminisztérium döntése ellen .
Vágólapra másolva!

Malajziában engedélyezték A passió bemutatását, de csak keresztény mozilátogatók válthatnak rá jegyet. A filmet speciálisan kijelölt mozikban fogják vetíteni, előzetest és plakátokat nem lehet majd látni.

A korlátozást a belügyminiszter jelentette be az ellenzéki Demokrata Párt heves tiltakozása közepette. A párt szóvivője, Teresa Kok szerint az intézkedés a visszafejlődés jele, mivel korábban már vetítettek Malajziában vallási alakokról szóló filmeket, például a Názáreti Jézus-t, a Keanu Reeves főszereplésével készült A kis Buddhá-t és a Hét év Tibetben-t Brad Pitt-tel.

"Hadd élvezzék a malajziaiak a szabad döntés jogát. A kormánynak fel kéne hagynia a fölösleges cenzúrázással és az emberek gyerekekként való kezelésével" - mondta a politikusnő.

Malajziában szigorú cenzúratörvények vannak. A kényesnek ítélt filmeket korábban is megvágták vagy betiltották. Ez történt a Schindler listája, Az órák és az Egyiptom hercegeé esetében is. 2000 és 2004 májusa közt összesen 1582 külföldi filmet tiltottak be.

A Nemzetközi Evangélikus Keresztény Egyesület szóvivője elmondta, hogy a kormány konzultált a tvallási vezetőkkel, akik egyetértettek a korlátozásokkal, és örültek, hogy egyáltalán vetítik majd a filmet.

Az ázsiai országban a népesség több mint fele, 25 millió fő muszlim, de nagy számban élnek keresztények, hinduk és buddhisták is a kínai és indiai kisebbség soraiban.

A muszlimok Jézust nem tekintik messiásnak, csupán egy prófétának a sok közül. A Korán szerint Krisztus nem halt meg a kereszten, és nem váltotta meg az emberiséget.

A korlátozásokat kijátszhatják a malajziaiak, ugyanis A passió illegális DVD-másolata könnyen beszerezhető az utcákon.

Mel Gibson filmjét az egész világon bírálták állítólagos antiszemitizmusa és erőszakossága miatt, de így is kasszasiker volt. Az iszlám országokat megosztotta A passió. Katar, Omán és Irán jóváhagyta a vetítését, míg Bahrain-ban betiltották.