Uránia Nemzeti Filmszínház - nyitóünnepség hétfőn

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Uránia Nemzeti Filmszínház egyik legfontosabb feladata, hogy a kiemelkedő magyar filmek bemutatói igazi művészeti és kulturális eseménnyé váljanak - fogalmazott Cselényi László, a hétfőn megnyíló mozit működtető közhasznú társaság (kht.) vezetője az MTI-nek.

Cselényi az 1999-ben bezárt Uránia felújításával kapcsolatban megjegyezte: a műemlékvédelmi hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrizték a rekonstrukciót. A mozi régi nagytermének befogadóképessége jóval kisebb lett, most az eredeti, barokk stílusú színház arányaira emlékeztet - jegyezte meg.

Cselényi László szavai szerint a filmszínházzá válás azt is jelenti, hogy a filmen feldolgozott, de színházi előadásként is létező produkciókat a mozgóképi bemutató után kamaraelőadásokon is megnézhetik majd az Uránia látogatói. - Azt szeretném, hogy az Uránia belenyúljon az éjszakába, és filmmel, színházzal, zeneművészettel határos műfajokat hozzon létre - mondta terveiről a kht. vezetője. Hozzátette: az Uránia "moziüzemmódban" 23 óráig tart nyitva, de ez a filmkínálattól is függ; a mozi galériáján lévő kávézóban is lesznek kulturális programok.

Az Uránia alkalmas például exkluzív divatbemutatók, szakmai konferenciák megrendezésére, a Magyar Filmszemle jelentős eseményeinek befogadására is - tette hozzá. Cselényi tervei szerint a két kamarateremben folyamatosan vetítik majd a magyar dokumentumfilmeket. Április 17-től három napon át például az Uránia ad otthont az első néprajzi, antropológiai filmszemlének, a Dialektus fesztiválnak.
A kht. vezetője elmondta: megállapodásuk van arról, hogy az Uránia lesz a Titanic fesztivál helyszíne, ősszel bajor filmhétnek adnak otthont, míg a Józsefvárosi Önkormányzat itt szeretné megrendezni a kerület 50 éves évfordulója kapcsán tartandó ünnepségét. A novemberre tervezett autonómiafesztiválon főként az európai kisebbségek filmjeiből vetítenek majd.

A kht. működéséhez, az Uránia üzemeltetéséhez a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egyelőre évi 100 millió forintos támogatást nyújt. A kht. vezetője jelezte: a társaság emellett "kőkemény üzletszerű tevékenységre" kényszerül, értékesítenie kell a közönségforgalmi helyszíneket.

Cselényi László megjegyezte: az Uránia semmiképpen nem kíván filmmúzeum lenni, hiszen van már ilyen mozi; de természetesen tematikus válogatásban korábbi, nagyon régi filmeket is műsorára tűz majd. A moziban lévő termek nevet is kaptak; a két kamaraterem a Fábri és a Csortos nevet viseli. A nagyteremben a középső erkély a Táncz nevet kapta, a két szélső erkély pedig az Aranypolgár és a Körhinta című filmekről lett elkeresztelve. A nagyteremben összesen 470 ülőhely van. A vetítésekre az április 1-jei ünnepélyes megnyitó után kezdik a jegyárusítást.

Az Urániában április 8-án tartják A hídember című, gróf Széchenyi István életéről szóló film országos bemutatóját. Április 16-án, a holokauszt-emléknapon mutatják be a magyar zsidók ezreit megmentő Giorgio Perlascáról készült filmet Egy igaz ember címmel.