Csütörtöktől Mediawave-fesztivál

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az április 25-től május 5-ig tartó fesztiválnak Győr mellett az idén is otthont ad Kapuvár, Komárom, Rábapatona és Vének, a szlovákiai Dunaszerdahely és Révkomárom, valamint első alkalommal a romániai Kolozsvár is.

Film

A fesztivál hagyományosan erős része a magyar és nemzetközi filmes program, a közönség számára vetített művek (animációs, dokumentum- és játékfilmek) között a Mediawave zsűrije több kategóriában oszt díjakat. A versenyre 2002-ben 70 országból 1632 filmet neveztek, amely abszolút rekordnak számít; eddig 1999-ben érkezett a legtöbb, 1263 pályamű. A fesztivál előzsűrije ebből a több mint másfélezer munkából válogatta ki a nemzetközi zsűri által is megtekintendő nemzetközi és nemzeti versenyprogramot, valamint a televíziós és videós filmeket. A 2002-es fesztivál vezérfonala a "Hőskor", a fotó és a film hőskora lesz. A győri levéltár rendezésében megvalósuló hagyományos konferencia is e téma, illetve a víz tematikája köré szerveződik.

Zene

A Mediawave fesztivál 6 kiállítását beválogatták a Fotóhónap országos fotófesztivál programjába is. A zenei események sorában vendég lesz többek között Pharoah Sanders, Dewey Redman, David Murray, a dzsessz műfaj három szaxofonos óriása. A fesztivál keretében megemlékeznek a 1982-83-as legendás győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatról, amelyre várják az akkori magyar résztvevőket és a külföldi fellépőket is.

Különösen az amerikai Pharoah Sanders és Quartettjének (William Henderson – zongora, Jeff Littleton - bőgő, John Betsch - dob) meghívása számít nagy szenzációnak, hiszen Sanders, aki John Coltrane-nek, a jazz valaha élt legnagyobb szaxofonosának játékostársa volt utolsó éveiben (1964-67), máig őrzi és továbbfejlesztette a Coltrane-i hagyományt, mellyel ma is felpörgeti a közönséget.

Pénz

Az idei fesztivált a tavalyi költségvetés mindössze feléből - mintegy 35-38 millió forintból - tudják megrendezi, mivel két korábbi támogató, a Magyar Televízió és az Országos Rádió és Televízió Testület ezúttal nem tudott anyagi segítséget nyújtani.

Több produkció valósul meg Magyarországon működő külföldi kulturális intézetek támogatásával. A Holland nagykövetség három jazz és karib-jazz zenekar (Williem Breuker Kollektief, Izaline Calister Band, Fra Fra Sound) fellépését segíti, illetve két retrospektív vetítéssorozat (Joris Ivens és Jos Stelling) költségeit finanszírozza. A British Council két együttes (Trevor Watts Moiré Music Band, Kasabasa) produkcióját, míg a kolumbiai nagykövetség egy eredeti karib zenét játszó együttes, a Raul "Speedy" González Band érkezését támogatta.

[origo]/MTI