Újra forgatnak az afgán filmesek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az első afgán filmet Pakisztánnal közösen készítették el 1946-ban, a címe pedig Szerelem és barátság volt. Újabb 18 évbe került, mire ismét hazai film kerülhetett az afgán mozikba, azután azonban, mint a föld bármely országában, itt is elkezdték sorozatban gyártani a filmeket - még western is készült.

A tálibok öt évvel ezelőtt betiltották a filmezést, és bármiféle képfelvétel készítését bálványimádásnak tekintette. A mozik csak tavaly novemberben nyíltak meg újra - bizonyára mindenki emlékszik még a világhíradókat bejárt képre: az afgán férfiak a földön kuporogva láthatóan jókat derülnek az özönvíz előtti filmeken. Hiába vette át azonban az Északi Szövetség a hatalmat, a nők moziba engedéséig az ő liberalizmusuk sem jutott.

A felszabadulás utáni első film a sokat ígérő "A spekuláns" címet viseli, és feltehetőleg január végére el is készül - adta hírül a BBC. Szájed Faruk Hajbat rendezi az afgán televízió részére, ami mostanság igencsak szűkölködik sugározható anyagokban. Az utolsó afgán film, a mudzsahedin harcosok szent háborújáról szóló "Az orom" pont tíz éve készült.

A forgatásra összegyűltek az afgán filmgyártás veteránjai, köztük a 78 éves Mohamed Akram Khurami, akinek természetesen vezető szerep jutott. A nagy öreg azt nyilatkozta, már alig várja, hogy újra a kamerák előtt szerepelhessen, és nem is igazán érdekli, mit is kell játszania.

Khurami egyébként a hetvenes években élte fénykorát, bár mint elpanaszolta, folyton csak a rosszfiú szerepét kapta - "rendőrök, parancsnokok meg effélék".

Az afgán filmezés egyébként, ha témáiban nem is, de körülményeiben feltétlenül izgalmas szereplője a világ filmgyártásának. Hajbat, a rendező 1984 és 1995 között nyolc drogellenes spotot is készített. Az egyik forgatása közben a szereplők közé becsapódott a polgárháború egy rakétája, nyolc ember életét oltva ki ezzel.

A porig rombolt városokban a jövőben visszatérő vendég lesz a kamera. A hazai stábbal egy időben indiai filmesek is forgatni akarnak Afganisztánban. Feroz Khan színész és producer egy, a szovjet megszállás után családja elvesztését sirató afgán mágnás történetét akarja filmre vinni.
Azt mondja, ő reménykedik, a dolgok egyszer megint jobbra fordulnak.