Woody Allen új filmjét, A jade skorpió átka című vígjátékot jövő csütörtökön mutatják be a hazai mozikban. A 40-es évek New Yorkjában játszódó történet szerint a főszereplő Helen Huntot és Woody Allent egy illuzionista viszi bűnbe a hipnózis által.

Fotó: EPAHosszú idő óta nem múlhat el év anélkül, hogy Woody Allen ne jelentkezne új filmmel. A sorozatban készülő New York-i vígjátékok színvonala azonban ingadozó, sőt, számos kritikus a legutóbbi alkotásokat meglehetősen gyenge vázlatoknak tartotta csupán. A Magyarországon szeptember 12-én bemutatásra kerülő A jade skorpió átka  azonban szinte osztatlan tetszést aratott a közönség és a kritikusok körében egyaránt. 

"A jade skorpió átká-ban szerencsére nincs semmi, ami agyonkomplikált lenne, s az utóbbi évtized Allen-filmjeinek rangsorában felülmúlja a tavalyi Süti, nem süti című vígjátékot, kicsit sápadtabbra sikerült a  Varázsige: szeretlek-nél, és abszolút egyenrangú a Rejtélyes manhattani haláleset-tel. 2001-ben Woody átka még mindig jobb, mint a rendezők többségének áldásai" - írja a San Francisco Examiner kritikusa.

Tény, hogy a filmben Allen valósággal sziporkázik, és a régi - már klasszikusnak számító - filmjeinek megfelelő színvonalú dialógusokkal szórakoztat. Színészileg uralja a vásznat, gyakran jóval túlszárnyalva vílághírű kollégáit. Az már nem is meglepő, hogy a hamisítatlan New York-i milliő megteremtésében rendezőként is remekel. A jade skorpió átka azoknak a munkáinak sorát gyarapítja, melyek a század első felében játszódnak.

Allent idézve: "Vannak kedvenc korszakaim. A húszas, harmincas, negyvenes évek nagyon izgalmas időszak volt New York történetében. Ez a gengszterek és szerencsejátékosok kora volt - remek zenével, nagyszerű ruhákkal... egyszóval ez a kor fekszik nekem."

Az időszakhoz szervesen hozzátartozik a filmet betöltő fülledt jazz, valamint a hipnózis iránti érdeklődés, már-már őrület, mely a film fő cselekményszálát adja. "Már régóta foglalkoztatott ez a téma" - mondja Allen. "Engem még sosem hipnotizáltak, tehát különösebb okom nem volt arra, hogy filmet csináljak belőle, de mulatságos kiindulópont volt, a többi pedig jött magától."

Woody Allennel dolgozni még a legnagyobb hollywoodi sztárok számára is megtiszteltetés és szakmai kihívás egyben. Allen színészvezetése gyakran improvizálásra készteti azokat a színészeket, akik a rövid beállításokhoz szoktak. Szinte bárkit hívhat, visszautasítástól nem kell tartania. Ezúttal Helen Huntot választotta a női főszerepre, és Charlize Theront egy fontos mellékszerepre.

Míg Hunt most találkozott vele először a vásznon, Theron már dolgozott korábban a Sztárral szemben című filmjében. "Amit a forgatókönyvvel és a dialógusokkal csinál, az gyökeresen eltér attól, amit másoktól megszoktunk, legalábbis szerintem. Ez egy retró korszak, mégis modernnek érezzük. Ráadásul olyan ragyogó, színpompás, előkelő szerepeket ír nekem, amilyen Laura Kensington. Imádtam ezt a figurát...és a ruháit is, még ha nem is tarthattam meg őket" - nyilatkozta a színésznő. Helen Hunt pedig arról számolt be, hogy bár sok vígjátékot forgatott már életében, ezúttal nem tudta megállni, hogy a jelenetek felvételén olykor el ne röhögje magát.

Bár Woody Allen a színészeit gyakran váltogatja, a stáb többi tagja szint már állandó kollégájának számít. A díszlettervező Santo Loquasto, a jelmeztervező Suzanne McCabe, a casting director Juliet Taylor és az operatőr Zhao Fei is több filmjének készítésében vett már részt.

Közülük többen vele tartottak A jade skorpió titká-t követő produkció, a Hollywood Ending készítésében is, mely nyitófilmje volt az idei cannes-i filmfesztiválnak. Azóta pedig már be is fejeződtek a legújabb Woody Allen-vígjáték, az Anything Else forgatási munkálatai is, melyben Glenn Close, Danny De Vito, Jason Biggs és Christina Ricci a partnerei. 

Korábban:
Woody Allen elátkozott palotát vásárolt
Charlize Theron hajszínezőket reklámoz
Hollywood végével nyitott Cannes