Dino De Laurentiis, az olasz születésű, ám jó ideje az Államokban élő neves producer vehette át az idei, sorrendben a 60. velencei filmfesztivál életműdíját. Nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint Fellini Országútonja, A keselyű három napja, a King Kong vagy a Lázadás a Bountyn, a szintén az ő közreműködésével készült A bárányok hallgatnak című film azonban valószínűleg mind közül a leghíresebb.

Az 1919-ben született Dino De Laurentiis statisztált, de színészként és rendezőként is dolgozott, mielőtt - alig 20 évesen - végleg a producerkedés mellett döntött volna. Az 50-es években alapította meg önálló produceri irodáját, majd Dinocotta néven saját filmstúdiót hozott létre. Az olasz filmművészet olyan kiemelkedő alkotásai kötődnek karrierje kezdetéhez, mint Roberto Rossellini Európá-ja vagy Fellini Országúton-ja. Utóbbi alkotásért kapta meg - 1957-ben Carlo Pontival közösen - első Oscar-díját, a következő évben újabb produkciójuk, a szintén Fellini által rendezett Cabiria éjszakái nyerte el a szobrot. Később a Dinocotta csődbe ment, Laurentiis pedig elhagyta az országot, és az Egyesült Államokba költözött.

A 70-es években olyan filmekkel sikerült megalapoznia hírnevét és jövőjét a tengeren túl, mint A keselyű három napja, a King Kong vagy a Lázadás a Bountyn. Az ő produceri irányításával készült 1991-ben minden idők egyik leghíresebb és legismertebb alkotása, A bárányok hallgatnak, de a ma már klasszikusnak számító produkció előzményének tartott Az embervadász (1986), a Hannibal (2001) és Az embervadász átdolgozásának tekintett újabb Hannibal Lecter-film, a Vörös sárkány is (2002).

A 2001-ben életmű-Oscarral (Irving G. Thalberg Memorial Award) jutalmazott 81 éves producer jelenleg a Nagy Sándor életéről szóló filmeposzon dolgozik Baz Luhrmannal, a Moulin Rouge rendezőjével. A fesztivál életműdíját Laurentiis honfitársa, a filmrendező Bernardo Bertolucci adta át.