Magyarországon az első, Amerikában a tizedik: a britek idei romantikus vígjátéka, az Igazából szerelem mindkét eredményt sikernek könyvelheti el. Nálunk Hugh Grant és társai, Amerikában Tom Cruise szorította vissza a karácsonyi szezon gyerekfilmjeit.

Úgy tűnik, a Mikulással érkező tél arra ösztökélte a magyar közönséget, hogy egy kis melegséget, netán forró szerelmet vásároljon a mozikban. Az elmúlt hétvége legsikeresebb alkotása ugyanis a britek szentimentális komédiája, az Igazából szerelem lett, melyet direkt erre a célra gyártottak: hogy befűtsön a karácsonyi hangulatnak.

A szigetország legnevesebb színészei (Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Alan Rickman, Keira Knighltey és nem utolsósorban Rowan Atkinson) ha nem is mindannyian mutattak újat, a jól bevált pózokkal is több mint 20 ezer nézőt vonzottak a mozikba.

A nézettségi lista második helyén a továbbra is sikeres Némó trónol, bár most már szinte biztos, hogy példátlan amerikai diadalútját nálunk nem ismétli meg. A Pixar minden korosztálynak szóló animációs filmje nem éri utol a Jégkorszak tavalyi eredményeit.

Antal Nimród Kontroll című elsőfilmje azonban még mindig veri a Valami Amerika azonos időszakban mért adatait, vagyis könnyen elképzelhető, hogy megdönti az utóbbi tíz év legnézettebb magyar filmjének rekordját. Feltéve persze, ha a csütörtökön mozikba kerülő Apám beájulna nem gyengíti az érdeklődést iránta. Az optimisták azonban inkább azt remélik, hogy az új magyar kommersz műfajának követői inkább erősítik egymást, és végre új közönséget teremtenek maguknak.

A lista további helyezéseit a tipikus férfierényeket népszerűsítő alkotások állnak, így a Kapitány és katona, a S.W.A.T., a Titokzatos folyó és a Balhé, a kimondottan lányoknak szóló produkciókat azonban egyedül a Nagydumás kiscsajok képviseli. Ennek főszereplője, Brittany Murphy azonban nem eléggé ismert Magyarországon ahhoz, hogy tömegeket vonzzon a nézőtérre, így az amerikai kritikusok által "kellemes csalódásként" titulált film nálunk nem tud rácáfolni az elvárásokra.

A hét legmeglepőbb kudarcát a Nicole Kidman főszereplésével készült Dogville - A menedék könyvelhette el, melyre a premiert követően alig több mint 2 ezren voltak kíváncsiak. Lars von Trier kísérleti munkáját a dán rendező rajongói már bizonyára megnézték a Titanic filmfesztiválon, a széles tömegek pedig nem érdeklődnek újszerű megoldásai iránt.