A pókháló szegleteiben - A Pókember 2 sztárjai

Vágólapra másolva!
A képregény-megfilmesítések hagyományosan nem tartoztak a legnagyobb színészi kihívások közé, ezért többnyire szigorú állkapcsú nehézfiúkat és dögös macákat szerződtettek a világ megmentéséhez, különböző latexjelmezekb mögé bújtatva. A Batman-szériában már volt pár kezdeményezés komoly színészek szerepeltetésére, de az igazi fordulópontot a Pókember első része jelentette. A film nemcsak a bevételi rekordok megdöntéséről nevezetes, hiszen a széles közönség megnyeréséhez nagyban hozzájárult a mindennapi élethez közel álló karaktereket hitelesen alakító tehetséges színészgárda is. Hárman közülük a folytatásban is visszatérnek, és bár hírnevüket főleg a Pókembernek köszönhetik, érdemes áttekinteni, mit tettek le már korábban az asztalra.
Vágólapra másolva!

A kisfiús kinézetű Tobey valószínűleg mindenkit emlékeztet valamely stréber iskolatársára, akiről bármit feltételezett volna, csak azt nem, hogy szuperhőssé válva felhőkarcolók közt cikázzon. Pont ez a tulajdonsága, valamint korábbi sokoldalú alakításai tették alkalmassá Peter Parker szerepének megformálására.


Kötelező Tobey Maguire: Az 1997-es Jégvihar című film előrevetítette egy egész új színészgeneráció eljövetelét: Christina Ricci, Katie Holmes, Elijah Wood és persze Tobey kiválóan megállták a helyüket Sigurney Weaver, Joan Allen vagy Kevin Kline mellett. Rendezője, Ang Lee pedig ugyanolyan magabiztosan kalauzolt az amerikai kertvárosi rémálmok világában, mint a tajvani konyhák (Étel, ital, férfi, nő), a petrezselymet áruló angol kisasszonyok (Értelem és érzelem) vagy a háztetőkön repkedő harcosok (Tigris és sárkány) között. Az áttörés hozzásegítette olyan hasonló parádés szerepekhez, mint a Wonder Boys - Pokoli hétvége zavarodott diákja, a Pleasantville fekete-fehér tökéletes világába csöppent komformistája, vagy legutóbb az Oscar-díjra jelölt Vágta félvak zsokéja. Főszerepet játszott Michael Caine és Charlize Theron oldalán a John Irving regényéből készült, szintén Oscar-jelölt Árvák hercegé-ben is.

Csak rajongóknak: A pokol lovasai szintén Ang Lee-mű, de a kevésbé jól sikerült fajtából. Az epikus amerikai polgárháborús történet sajnos unalomba fulladt, bár Maguire játékát dícsérték.

Legközelebb: Úgy fest, a piros-kék zubbonyt nem kell messzire raknia, mert a második Pókember sikere nyomán már pár nap után bejelentették a harmadik részt. A 2007-re tervezett újabb bevetés azonban a végső lehet Tobey számára, hiszen már a második részben való címszereplése is csaknem meghiúsult gerincproblémái és állítólagos gázsi-követelései miatt. Egy biztos, a harmadik részt követően több mint 26 millió dollárral lesz gazdagabb a képtelen szuperhős, és nem akar itt megállni: "Nekem elég egy trilógia, de tegyük fel, hogy a negyedik részt illetően felajánlanak egy fantasztikus forgatókönyvet és tetemes részvényeket a Sonyban, akkor persze újragondolnám. Sohase mondd, hogy soha..."