Velence 2004: a hiúság fesztiválja

Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jétől 61. alkalommal kerül megrendezésre a világ legrégebbi filmfesztiválja Velence üdülőövezetében, a Lidón.  A Cannes és Toronto mellett háttérbe szorult itáliai szemle alaposan beleerősített az utóbbi években; noha négy év alatt a harmadik fesztiváligazgatót fogyasztja a szervezőbrigád, a szerencsés kora őszi időpont miatt sok neves rendező hozza Velencébe bemutatni a díjkiosztószezonra időzített új filmjét, és a Cannes-ra még el nem készült filmek is rendszerint passzolnak a versenyprogram koncepciójába.
Vágólapra másolva!

Bár a velencei fesztivál alapvetően családias jellegű, a közönség mindig izgalommal kémleli, hogy vajon kit rejtenek a limuzinként szolgáló motorcsónakok, és nem lehetetlenség bejutni a sztárok jelenlétében rendezett premierelőadásokra. A szemfülesebbek pedig a legutóbbi két fesztiválon például Tom Hanksszel vagy George Clooneyval is kezet foghattak (már ha sikerült ehhez a visongó olasz tinilányok sokaságán keresztülevickélni), vagy éppen Naomi Wattsba botolhattak egy butikban.

Forrás: image.net
Scarlett Johansson és John Travolta a fesztiválon

Az új fesztiváligazgató, Marco Müller folytatja a hollywoodi sztárdömpinggel dúsított trendet, melynek köszönhetően óriási amerikai túlsúly figyelhető meg a különböző szekciók programjában. Sok a versenyen kívüli bemutató, a vörös szőnyegen pedig egymást váltja majd Tom Cruise, Denzel Washington, Robert De Niro és Nicole Kidman. Az angol rendező, John Boorman (Excalibur) elnökletével és olyan tagokkal büszkélkedő zsüri, mint Spike Lee, Scarlett Johansson vagy Helen Mirren, nagy valószínűséggel a következő filmek egyikét jutalmazza majd az Arany Oroszlánnal.