A jobbosoknak is tetszik a Kerry-film

Vágólapra másolva!
Ma mutatják be a John Kerryt népszerűsítő Going Upriver című dokumentumfilmet Amerikában. George Butler alkotása a Vietnamban harcoló, majd békepártivá lett elnökjelöltről nagyon kedvező kritikákat kapott, még jobboldali lapokban is elismerően írtak róla.
Vágólapra másolva!

Az amerikai demokraták elnökjelöltjéről szóló Going Upriver: The Long War of John Kerry című filmet ma mutatják be Amerikában. A dokumentumfilm Douglas Brinkley Tour of Duty című könyve alapján készült. Kerry jó barátja, a rendező George Butler készítette korábban a testépítők világáról szóló Pumping Iron című dokumentumfilmet az ifjú Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben. A Going Upriver a szenátor vietnami katonai szolgálatáról szól, és későbbi tiltakozásáról a háború ellen.

A Kerry szereplése nélkül készült alkotás csaknem egyöntetűen pozitív kritikákat kapott, politikai hozzáállástól függetlenül. "George Butler dokumentumfilmje talán nem befolyásolja egyik irányba sem az emberek politikai véleményét, de bőséges bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Kerry sokkal többet tett, mint csak megmutatta magát a háborúban" - írta a Washington Post.

"A Going Upriver bemutat egy fiatalembert, aki hajlandó és képes volt elvi alapokon nyugvó morális döntéseket hozni a háború mellett, és utána, tapasztalattal a háta mögött, ellene is" - olvasható a Variety magazinban.

A New York Times fennkölten fogalmazó kritikusa szerint "a Going Upriver egy apró, értékes hozzájárulás Vietnam tanulságainak levonásához, egy olyan háborúénak, ami máig be nem gyógyult rést nyitott az amerikai liberalizmus szívében".

"Amit George Butler készített, az egy magával ragadó dokumentumfilm egy férfi átalakulásáról, akit fiatalon fellelkesített a 'kérdezd, hogy mit tehetsz a hazádért' Kennedy-álom, és elment Vietnamba harcolni a kommunisták ellen, majd miután megtapasztalta a háború igazi arcát, kötelességének érezte hazájával és volt bajtársaival szemben, hogy segítsen véget vetni a harcnak" - összegezte benyomásait az Ain't It Cool News nevű filmes magazin főszerkesztője, Harry Knowles.