Kidman és Crowe 34 millió dolláros árengedményt ad

Vágólapra másolva!
Russell Crowe és Nicole Kidman szokásos gázsijuk töredékéért fognak játszani az Eucalyptus című filmben, hogy segítsék az ausztrál filmipart. A Gladiátor sztárja és a törékeny szőke színésznő ötszázezer dollárért vállalt szerepet az alacsony költségvetésű filmben, dollármilliókkal kevesebbért, mint amennyit általában kérni szoktak.
Vágólapra másolva!

Russel Crowe és Nicole Kidman szokásos gázsijuk töredékéért, ötszázezer dollárért vállaltak szerepet az Eucalyptus című ausztrál filmben. Normális esetben Crowe bankszámlája 25, Kidmané 10 millió dollárral szokott gyarapodni filmenként, vagyis most közösen 34 millió dollárról mondtak le. Az Oscar-díjas színészek saját anyagi érdekeik elé helyezték az ausztrál filmipar iránti elkötelezettségüket, hogy elkészülhessen Murray Bail regényének várva várt filmváltozata. Az ausztrál filmipar megmentésére irányuló erőfeszítés nem is lehetne időszerűbb, mert a helyi játékfilmgyártás már nyolc éve hanyatlik.

Crowe kétszeres feladatot vállalt az Eucalyptus-ban, ő a férfi főszereplő és az egyik producer is. A nagy nevek jól jönnek a film mögött álló stúdiónak, a Fox Searchlight Picturesnek. A Rupert Murdoch-féle szórakoztatóipari óriás, a 20th Century Fox igényesebb filmekkel foglalkozó részlege mindössze 20 millió dollárt tud szánni a filmre összesen. A stúdió pénzügyi szabályai között szerepel, hogy a színészeknek nem fizethet többet ötszázezer dollárnál, nehogy kifussanak a költégvetési keretből. A gázsi alacsonyan tartása azt is lehetővé teszi, hogy a film jelentős adókedvezményekben részesüljön.

Mivel a film nem kap semmi támogatást a nemzeti filmfinanszírozási alaptól, 12,5%-os adóengedményre jogosult minden helyi kiadásnál. Az Eucalyptus valószínűleg további százezer dollárt fog kapni egy helyi filmes alapítványtól, amely a nagyvárosokon kívüli forgatási helyszíneket támogatja. A film nagy részét a festői szépségű Glennifer városkában forgatják majd, az északi partnál, közel Crowe birtokához.

Januárban kezdik meg a jelenetek felvételét, ami időegyeztetési gondokat okozott a film harmadik sztárjának, a szintén Oscar-díjas Geoffrey Rushnak, akinek emiatt talán vissza kell lépnie a filmben való részvételtől. Rush már elkötelezte magát januárra a szintén ausztrál Candy című mozihoz, amit Kidman közeli barátja, Neil Armfield rendez. Rush már megegyezett a készítőkkel a hollywoodi sikerfilm, A Karib-tenger kalózai folytatásáról is.

"A Fox Searchlight jelenleg megpróbál segíteni Geoffreynak, hogy megváltoztassák az időbeosztását, és részt tudjon venni az Eucalyptus-ban" - mondta a filmhez közel álló forrás. "Úgy néz ki, hogy nem lesz könnyű, mivel a másik két filmhez is elkötelezte már magát jövő év elejére."

Eredeteileg úgy volt, hogy Rush jeleneteit októberben veszik fel, de a film három hónapos csúszásba került, miután a rendező Jocelyn Moorhousenak az eredeti jelölt visszalépése miatt új női főszereplőt kellett keresnie. Így találta meg végül Kidmant Ellen szerepére.

Bár Kidman és Crowe hosszú ideje jóban vannak, még sohasem volt közös filmjük. Rush a színésznő apját játszaná, aki amiatt aggódik, hogy lánya sohasem talál rendes férjet. Crowe alakítja a lány kérőjét, akinek a gumifák minden egyes típusát kívülről kell fújnia, hogy elnyerje az apa jóindulatát és a menyasszonyt.