Vágólapra másolva!
A filmek és drogok világa elválaszthatatlan egymástól, legyen szó a forgatás során fogyott segédanyagokról, a vizuális inspirációmerítésről, a témaválasztásról vagy éppen a megtekintés élményét fokozó serkentőkről. A puritánok sátánt és magasabb korhatár-besorolást kiáltanak már egy füves cigi láttán is, míg Tarantino vagy Scorsese filmjeiben elengedhetetlen kellékek a kábítószerek. A megelőzést és a pró/kontrát meghagyjuk a GYISM-nek, helyette áttekintjük azokat a filmeket, amelyek a témát Flieghauf Benedek Dealerje előtt már kimerítően körüljárták.
Vágólapra másolva!

Rendező: Danny Boyle
Szereplők: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Ewen Bremner, Robert Carlyle, Kelly MacDonald, Peter Mullan

A kilencvenes évek kultikus darabja abból a forradalmi alaptézisből indult ki, hogy drogozni nem feltétlenül azért kezd valaki, mert rossz társaságba keveredik, mert megkínálja a cukros bácsi vagy rákényszeríti a stricije. Hanem mert jó.

A skót Irvine Welsh szenzációs regényéből készült adaptáció ennek ellenére nem tünteti fel különösebben jó fényben a szereket, sokkal inkább a legrealisztikusabb képet adja az életmóddal járó hullámvölgyekről, és főhősként is az egyetlen leszokni képes fiatal, Mark Renton emelkedik ki az edinburgh-i junkie-k közül.

Mi fogyott?: Hasis, ecstasy, speed, váliumkúp és leginkább heroin.

A páciensek: Bár a színpadon Ewen Bremner játszotta Rentont, a filmben meg kellett elégednie Spud szerepével, mivel Danny Boyle előző filmje, a Sekély sírhant sztárjainak szánta a főszerepeket. Eredetileg Christopher Eccleston kapta volna a kábítószerellenes, de az alkoholt meg nem vető agresszív állat, Begbie szerepét, amely végül Robert Carlyle-nál landolt. Ewan McGregor a Trainspotting-nak köszönhetően Hollywoodban is karriert csinált, a kilencvenes években a Kate Moss nevével fémjelzett divatirányzat, a "heroin chic" jegyében pedig 50 kilósan is szexszimbólummá tudott válni.

Ismerős élmények?: Klasszikus pillanat, amikor Renton belesüpped a vörös szőnyegbe Lou Reed Perfect Day című számának dallamára, és ott is marad egy jó darabig. Erre is hajaz persze a Thomas Pynchon Gravity's Rainbow című regénye által inspirált hallucináció a Skócia legmocskosabb WC-jének csodálatos tengerébe való merülésről.

Élmények, amik sose legyenek ismerősek: A kikászálódás a WC-ből persze korántsem ilyen szép élmény, hasonlóan Spud reggeli szennyes lepedőjéhez. A legborzasztóbb azonban kétségkívül, amint a csecsemő Dawn bemajszol pár tablettát a junkie-tanyán, majd az elvonókúra legnehezebb fázisaiban visszatér kísérteni Rentont. Szomorú adalék, hogy McGregor egyik legjobb barátja, Jude Law kisgyermekével konkrétan meg is történt ez az eset, szerencsére az orvosok idejében közbeléptek.

Utóhatás: Két év múlva Irvine Welsh The Acid House című regényéből is film készült lényegesen mérsékeltebb sikerrel, de Skóciában szintén kult-státusnak örvend. Welsh tavalyelőtt jelentette meg a Trainspotting folytatását, a magyarul is olvasható Pornó-t, a megfilmesítés folyamatosan napirenden van a szerző, Danny Boyle és az eredeti stáb tagjai között, bár Ewan McGregor nem túl lelkes: "Elolvastam a könyvet, mert nagyon érdekelt, hogy mi történik a karaktereinkkel, de úgy érzem, túlságosan is hasonló a történet. Utálnám, ha az embereknek egy béna folytatás maradna meg az emlékezetükben egy kibaszottul fantasztikus film helyett."