A mosolygó halál a vásznon

A Mátrix Trinity-je is belopta magát az emberek szívébe, amikor az irodaház tetején a Neót egzecíroztató ügynök mellé lépve elhangzik szájából a felszólítás: "ezt kapd ki!" Majd a bőrszerkóba öltözött lány közvetlen közelről ereszt golyót a számítógép által generált ellenség fejébe.

Forrás: Intercom

A lazaság mintaképe, a mindig borostás Bruce Willis sem maradhat ki egy ilyen összeállításból, hiszen ahogy Az utolsó cserkész-ben az általa játszott Joe Hallenbeck a társának, a Damon Wayans által alakított Jimmy Dixnek mondja a filmben: "A kilencvenes években nem üthetsz meg valakit csak úgy. Előtte mondanod kell valami nagyon lazát." A Los Angeles-t végigverő Willis tartja is magát mottójához, alighanem mindenki emlékszik az ominózus jelenetre, amikor Hallenbeck cigarettát kér fogvatartóitól, majd amikor tüzet is kér egy hatalmas pofont kap helyette. A hidegvérű detektív rezzenéstelen arccal kér egy újabb szál cigit, s jó előre figyelmezteti az előtte álló gengsztert, csúnya véget ér, ha még egyszer hozzáér. A rosszarcú verőlegény azonban csak nevet a dolgon, s újabb pofont utal ki Hallenbecknek, ám ezt később nagyon megbánja.

Forrás: Best Hollywood
Kill Bill - Chiaki Kuriyama kedvenc fegyverével

Quentin Tarantino sem maradhat ki a halál és a humor metszéspontjából, elég csak a Kill Bill-re gondolni, ahol Uma Thurman mészárlása annyira groteszk és karikaturisztikus módon van ábrázolva, hogy nem lehet komolyan venni. Hasonlóan ütős az őrült bérgyilkos iskoláslány Go-Go "találkozója" egy iránta érdeklődő - ám meglehetősen meggondolatlan - férfiemberrel. Az úriember jutalma egy borotvaéles kés, amely legérzékenyebb részét veszi célba. Nem árt vigyázni tehát a mai fiatalokkal.

Tarantino holdudvarának egyik tagja Robert Rodriguez is a kaszás viccesebbik oldalát mutatja be az Alkonyattól pirkadatig-ban. A vámpírrá változó Sexmachine kálváriája már önmagában is könnyfakasztó, azonban a halott vámpír testén gitározó zenész, illetve a vérszívókat szenteltvízzel töltött óvszerrel kivégző pap látványa Monthy Python-i magasságokba emeli a filmet.

Csillagok háborúja - "Sietsz valahova, Solo?"

Harrison Forddal kezdtük összeállításunkat, s vele fejezzük is be. A 62 éves színész már karrierje kezdetén is letette a névjegyét ilyen téren, amikor a Csillagok háborújá-ban Han Solót alakította. A szimpatikus csempészre a Mos Eisley-i űrkikötő bárjában szegez fegyvert a fejvadász Greedo, ám Han nem esik pánikba, s hidegvérrel társalog a gengszterrel, mielőtt az asztal alatt kibiztosított lézerpisztollyal véres pontot nem tesz a beszélgetés végére. Utána még arra is van gondja, hogy borravalót hagyjon "a takarítóknak", bebiztosítva ezzel, hogy ne nagyon kérdezősködjenek mutatványa felől.

Mint látható a halál nem is annyira fekete a hollywoodi vásznakon mint elsőre tűnik, s a listát még hosszan lehetne folytatni. Amennyiben Önöknek is van kedvenc vicces jelenetük, amelyben a szereplők valamelyike jobblétre szenderül, írják meg nekünk, s a legjobbakból összeállítjuk cikkünk folytatását.

Andersen Dávid

Előző
  • 1
  • 2
Következő