Az EuroPalaces, Franciaország vezető mozihálózata nem hajlandó vásznaira tűzni Pedro Almodóvar Rossz nevelés című új filmjének előzetesét - írta hétvégi számában a Variety magazin. Egy katolikus szervezet panaszolta be a reklámfilmet, mert az egy pap és egy fiatal fiú közötti homoszexuális kapcsolatra utaló jeleneteket tartalmaz.

Az EuroPalaces döntéshozói több mint ötven mozivászonról száműzték a botrányosnak kikiáltott előzetest. Az eredetileg A passió előtt vetített reklámfilm betiltása ellen egy francia emberjogi szervezet már szót emelt, cenzúrának nevezve az intézkedést. A történet iróniája, hogy a Rossz nevelés-t Franciaországban ugyanaz a cég forgalmazza, amely többségi tulajdonosa az EuroPalace moziláncnak.

A francia mozitulajdonosok szövetségének egyik szóvivője elmondta: "A Rossz nevelés előzetese csupán igen finom utalást tesz a papok közötti homoszexuális kapcsolatra, ezért a reakciók kissé eltúlzottnak tűnnek. A film sikerét nem fogja nagyban befolyásolni ez a körülbelül 50 mozit érintő eltiltás."

Az eseményeket sem az EuroPalaces, sem Almodóvar produkciós irodája, az El Deseo nem kommentálta.
 
Az előzetes betiltását kérvényező X. Szent Piusz Testvériség nevű fundamentalista katolikus szervezetnek nem ez az első akciója a mozik világában. Két évvel ezelőtt sikertelen kísérletet tettek arra, hogy betiltassák Costa Gavras 2002-es Ámen című fiktív második világháborús drámájának plakátját, amelyen egy pap és egy katonatiszt társaságában egy vörös horogkereszt volt látható. A plakátot - mely a szervezet szerint sértő volt a keresztényekre nézve - az az Oliviero Toscani tervezte, aki többek között a nemzetek közötti szeretet üzenetét előtérbe helyező Benetton-óriásplakátokért is felel.

Magyarországon a Budapest Film forgalmazza a Rossz nevelés-t, és előreláthatóan az év végén kerül majd a mozikba.