A cannes-i filmfesztiválon bemutatták az egyik legtehetségesebbnek tartott brit rendező, Michael Winterbottom legújabb filmjét, amelyben vágatlan szexjelenetek egész sora látható.

A Nine Songs című angol filmben fellációt, cunnilingust és ejakulációt is láthatnak a nézők, amelyet a szereplők nem imitáltak, hanem ténylegesen testi kapcsolatot létesítettek egymással a kamerák előtt.

"Már régebben gondolkoztam azon, hogy a legtöbb szerelmi történetből hiányzik a fizikai kapcsolat" - nyilatkozta Winterbottom a Guardian című brit lapnak. "Ha pedig mégis lenne rá utalás, mindenki tudja, hogy csak imitálják a szeretkezést."

"A szexualitást a többi témához hasonlóan a könyvek sokkal szókimondóbban kezelik. A film ebből a szempontból hihetetlenül konzervatív és prűd. Én a másik végletet szeretném megragadni, és csak a szexen keresztül szeretnék bemutatni egy kapcsolatot. A Nine Songs-ot részben azért is csináltam, mert fel akartam tenni a kérdést: mi a gond azzal, ha megmutatjuk a szexet?"

A Nine Songs története egy fiatal londoni fiúról, Mattről és amerikai barátnőjéről, Lisáról szól. A film több mint felét kitevő szexjelenetek közé a rendező egyéb felvételeket vágott be - többek között különféle együttesek, például a Franz Ferdinand, a Dandy Warhols és a Super Furry Animals koncertjeinek képeit. A történet keretét az Antarktisz felett repülő Mattről készült felvételek adják, aki hosszú idő távlatából emlékszik vissza a lánnyal folytatott viszonyra.
 
A főszerepet Kieran O'Brien alakítja, aki a rendező előző filmjében, a Non-stop partiarcok-ban is szerepelt. A Lisát alakító hölgy azonban - aki Winterbottom elmondása szerint nem hivatásos színésznő - kérte, hogy neve ne jelenjen meg a stáblistán, mivel zavartalanul szeretné folytatni egyetemi tanulmányait.

A történet intimitása ellenére a film forgatása nyitott és őszinte hangulatban zajlott le. Az első próbák után a két főszereplőnek még lehetősége volt kiszállni a projektből, ám a rendező szerint mindenki hamar alkalmazkodott a különleges körülményekhez, és a szereplők könnyedén "továbbléptek" az imitált szexjeleneteken, hogy a kamerák valódi szeretkezést rögzíthessenek.

Bár a filmet még nem kapott korhatáros besorolást a cenzoroktól, a rendező optimista. Szerinte a fellációt és ejakulációt ábrázoló jelenetek jelenthetik majd a legnagyobb problémát, azonban elmondása alapján "azokat bármikor kivághatjuk".

"A Nine Songs úgy fest, mint egy pornó, de olyan a hangulata, mint egy romantikus filmnek" - írta Winterbottom alkotásáról Derek Malcolm, a Guardian filmkritikusa. "A szex a filmben a pár kapcsolatának támaszát jelentő metaforaként jelenik meg, amelyet Winterbottom a tőle megszokott érzékeny ábrázolásmódban jelenít meg."