A Kóla, puska, sültkrumpli rendezőjének Fahrenheit 9/11 című film nyerte az Arany Pálmát az 57. cannes-i filmfesztiválon. A Quentin Tarantino vezette zsűri nagydíját az Oldboy című brutális dél-koreai bosszúdráma vihette haza.

Az amerikai Michael Moore Fahrenheit 9/11 című filmjének ítélték oda az AranyPálmát az 57. cannes-i filmfesztivál szombat esti díjkiosztó ünnepségén. A film a Bush-kormányt élesen bírálva szól a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokról.

A díjat megköszönve a Quentin Tarantino vezette zsűrinek Michael Moore - akit a közönség tízperces ovációval, felállva üdvözölt - hangsúlyozta: "Önök gondoskodnak róla, hogy az amerikaiak megnézzék ezt a filmet."

Az amerikai dokumentumfilm fenegyereke díjnyertes alkotásában a Bush-család és a szaúdi olajsejkek, közöttük Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének a családja köztötti kapcsolatokat boncolgatja.

A dél-koreai Pak Csan Vuk bűnügyi filmje, az Oldboy nyerte el a zsűri nagydíját. A negyven éves, filozófus végzettségű rendező filmjét Dél-Koreában tavaly őszi bemutatása óta már több félmillióan láttak. A bonyolult thriller egy családapa bosszúállásának történetét meséli el, akit egy ismeretlen tizenöt éven át bezárva tart.

A fiatal japán Juuja Jagirát választották a legjobb férfi színésznek Koreda Hirokaszu Nobody Knows című filmjében játszott szerepéért, a női színészek közül pedig a hongkongi Maggie Cheung kapta a díjat a Clean című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb rendezés díját a francia színekben induló, algériai születésű Tony Gatlif alkotása, az Exils nyerte el. Gatlif, aki zenész is, korábban már két Césart-díjat kapott filmjeinek zenéjéért.

Irma P. Hall amerikai színésznő és a Maladie tropical című thaiföldi film kapta meg a fesztivál zsürijének díját. Az amerikai rendező-testvérpár, Joel és Ethan Coen Betörő az albérlőm című filmjében játszó, 67 éves Hall balesete miatt nem tudott jelen lenni az átadáson. A thaiföldi film rendezője, Apitcsatpong Viraszethakul azt hangsúlyozta, hogy műve az első thaiföldi filmalkotás, amely eljutott Cannes-ba.

A legjobb első film Arany Kamera díjával a Tim Roth brit rendező-színész vezette zsűri az izraeli Keren Jedaja Mon Trésor című alkotását tüntette ki. A legjobb forgatókönyv díjazottja a francia Agnes Jaoui és Jean-Pierre Bacri a Comme une image című filmért.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a román Catalin Mitulescu Trafic című műve érdemelte ki. A Nyikita Mihalkov orosz rendező vezette rövidfilmes zsűri díját a belga Jonas Geirnaert rajzfilmje, a Flatlife kapta.

Antal Nimród magyar rendező Kontroll című filmje kapta az Ifjúsági Díjat (Prix de la Jeunesse), amelyet pénteken adtak a Fesztiválpalota Bazin-termében. A tavalyi év legnagyobb hazai közönségét vonzó filmet nagy sikerrel mutatták be a fesztivál hivatalos programjának Egy bizonyos nézőpont (Un Certain Regard) elnevezésű szekciójában.