Feltámad a bűnrossz erotikus botrányfilm

2004.07.28. 10:23

Az Elizabeth Berkley főszereplésével készült, hatalmasat bukó Showgirls annyira népszerű a videotékákban, hogy a film készítői VIP DVD-csomaggal kedvesednek a kultfilmmé nemesült alkotás rajongóinak.

Az 1995-ben leforgatott drámát nem kímélték a kritikusok. Az "amatőr", "sekélyes", illetve "borzasztó" jelzők a legenyhébbek voltak, amellyel az Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan és Gina Gershon főszereplésével leforgatott filmet illették. Az Elemi ösztön-nel nagy sikert aratott Paul Verhoeven-Joe Eszterhas párosnak nem soka oka volt a büszkélkedésre, ugyanis a 40 millió dolláros költségvetéssel elkészített mozira csupán 20 millió dollár értékben fogytak a jegyek.
 
A harmatgyenge fogdatatás ellenére a Showgirls azonban stabil számokat produkált a videotékák polcairól, s szépen lassan kultfilmmé vált a Z-kategória szerelmesei körében. Ezt megünneplendő, a filmet terjesztő cég VIP DVD-dobozt dobott piacra, amelyben számos meglepetés várja az érdeklődőket.

A film rajongói egy tömény szeszesital fogyasztására szolgáló pohárkészletet, különféle alkohollal kapcsolatos játékokat, egy szembekötő kendőt, illetve számos pikáns Berkley-fotót találnak a DVD mellett. A lemez segítségével a táncosnő-aspiránsok erotikus táncmozdulatokat sajátíthatnak el, illetve egy audiókommentár is helyet kapott a korongon.

"Olyan felnőttek számára készítettük ezt a DVD-t, akik meglátták a filmben a humoros és botrányos elemeket, és olyan extrákat állítottunk össze, amelyek ezt a vonalat követik" - nyilatkozta Blake Thomas, az MGM marketingrészlegének alelnöke.

Forrás: InterCom
Kyle MacLachlan és Elizabeth Berkley a film egyik jelenetében

A film szereplői azonban nem feltétlenül ennyire derűlátóak egykori "botlásukat" illetően, ugyanis sem a férfi főszereplő Kyle MacLachlan, sem Berkley, sem Gershon nem nyilatkozott a témával kapcsolatban.

"Időnként még mindig odajönnek hozzám az utcán olyanok, akik elmondják, hogy előző este látták a filmet és, hogy mennyire jól szórakoztak rajta" - nyilatkozta Lin Tucci, aki a Henrietta nevű sztriptíztáncosnőt alakította. "Néha úgy gondolom, hogy a Rocky Horror Picture Show-hoz hasonló kult klasszikus lett belőle, de, hogy hogyan, arról fogalmam sincs."
 
A Showgirls kudarca ellenére Berkley karrierje nem akadt meg, s bár nem lett belőle elsőosztályú szupersztár, olyan filmekben szerepelt mint például a Woody Allen által rendezett A Jáde skorpió átka. A 32 éves színésznő nemrégiben debütált a Broadway-n is, a Sly Fox című darabban.

Amit feltétlen tudni kell a Showgirlsről...

  • A rendező szerette volna, hogy Madonna játssza Cristal Connerst és Drew Barrymore pedig Nomi Malone-t. Még a névkártyán is, amit Gaye levesz a tükörről mikor megmutatja Nominak az öltözői asztalát, a Drew név látható.
  • A film első DVD-kiadásának borítóját a híres cseh fotós, Tono Stano egyik munkája ihlette.
  • A Showgirls tartja az Aranymálna-jelölések rekordját, 13-mal büszkélkedhet. Végül csupán hetet gyűjtött be, az év legrosszabb filmjének járó díjat John Travolta Háború a Földön című sci-fi-jével megosztva nyerte el.
  • Paul Verhoeven megjelent a díjátadó ünnepségen, és átvette a legrosszabb rendezőnek és operatőrnek járó díjat.
  • Elizabeth Berkley naponta 16 órát dolgozott tűsarkú cipőben, mikor a táncjeleneteket forgatták.
  • Joe Eszterhas feleségét, Naomit becézték Nominak, innen jött Nomi Malone neve. A vezetéknév alapja az alone angol szó, ami egyedül-t jelent, és arra utal, hogy a lány magányos.
  • Charlize Theron, Sharon Stone és Jenny McCarthy is részt vett a szereplőválogatáson. Az utóbbi hölgy azért nem kapta meg a szerepet, mert kiderült, hogy nem tud táncolni.
  • A Los Angelesbe vezető autópálya jele a film végén célzás volt  a készítők részéről, akik már a folytatást tervezgették. A Showgirls fogadtatása miatt letettek arról, hogy leforgassák a Nomi hollywoodi, filmszakmabéli kalandjairól szóló filmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK