Sosem lesz igazi sztár. Nem olyan alkat. Viszont bármit rá lehet bízni, mert nincsenek gátlásai, és mert megbízhatóan kiváló színésznő. Fiatal kora és a gyengébb nemhez való tartozása ellenére Hollywood egyik vezető epizodistája. Volt exbarátnő, megunt barátnő, vagány barátnő - a legkülönfélébb karaktereket hozza a főszereplők árnyékában. A Pokolfajzat azonban megadta neki, ami már rég kijárt: ő a címszereplő szerelme, aki garantáltan visszatér majd a második részben.

Imád nyilatkozni. Hollywood nagyágyúival ellentétben hosszan mesél szerepeiről, a forgatásról, még magánéletéről is, hiszen egy hírességhez ment hozzá: Frank Zappa színész fiához, Ahmethez. Egyébként mindenkit a barátjának tart: Cameron Diaztól Reese Witherspoonon át Julia Stilesig. Mindannyiukat forgatásról ismeri: mellettük játszott epizódszerepeket.

Pedig eredetileg nem is színésznek, hanem divatfotósnak készült. A michigani egyetem elvégzése után ezzel az ambícióval vágott neki New Yorknak, ott azonban hirtelen az egyik legnevesebb színiiskolában, Stella Adler növendékei között találta magát. Bejött neki a váltás. A fiatal független filmesek felfedezték, és több mint egy tucat rövidfilmben foglalkoztatták. De hamar kapott hollywoodi feladatot is: telefonhang volt a Sikoly második részében.

A nagy áttörést egy fiataloknak szóló tévésorozat, a Zoe, Duncan, Jack & Jane hozta meg számára. Ezzel tagja lett annak a csapatnak, amelytől nemzedéki váltást vártak a hollywoodi producerek. Kicsit idősebb volt ugyan társainál, de a Veszedelmes viszonyok tiniváltozatában, a Kegyetlen játékok-ban naiv karaktert játszott. Vagy talán annyira mégsem naivat: arcát leginkább azért jegyezték meg, mert Sarah Michelle Gellarral nyelves csókot váltott az egyik jelenetben.

"Az tényleg szép volt" - meséli. "Azt hiszem, egy kedves momentuma a filmtörténetnek. Egyébként is úgy gondolom, hogy a Kegyetlen játékok a korabeli tinifilmek egyik legjobb darabja, talán a legjobbnak is nevezhető John Hughes filmjei óta. És Sarah-val kellemes volt csókolózni. Édes csaj. Az első és az utolsó lány volt, akit megcsókoltam, de örülök, hogy filmre vették, mert így majd megmutathatom a gyerekeimnek."

Kegyetlen játékok - Selma Blair és Sarah Michelle Gellar

Az utókorra szerencsére más is marad az alakításaiból. A Kegyetlen játékok sikerét követően ugyanis rengeteg ajánlat érkezett hozzá - azok közé tartozott, akik nem ragadtak benne a tiniknek szóló műfajokban. Leforgatta például a Rád vagyok kattanva című romantikus vígjátékot, amiről azt állítja, mindenki szégyelli, aki játszott benne. Pedig igencsak rangos a névsor: Julia Stiles, Freddie Prinzie jr., Rosario Dawson, Ashton Kutcher. Csupa ígéretes sztár-jelölt, akik mára be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Helyzetek és gyakorlatok - Selma Blair és Robert Wisdom

Játszott a Ráérsz megölni című romantikus krimiben (ezt csak az HBO nézői láthatták Magyarországon), majd 15 kilóval könnyebb testtel és szőkített hajjal a Helyzetek és gyakorlatok című független filmben (Todd Solondz alkotásában). Utóbbi ismét egy merész helyzet elé állította: egy diákot alakított, aki színes bőrű tanárával kerül szexuális kontaktusba. (Hogy egészen finoman fogalmazzunk...)