Fölkerült az internetre az Állítsátok meg Terézanyut! előzetese, a film készítői pedig megoszTottak a közönséggel néhány érdekességet a forgatással kapcsolatban. A romantikus vígjáték december közepétől lesz látható a mozikban, egy nappal a premier előtt az [origo] filmklub vetítésén száz szerencsés olvasónk ingyen megtekintheti az alkotást.

Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című regénye 120 000 példányban kelt el megjelenése óta. Az egyedi humorral megírt könyv, amit sokan a magyar Bridget Jones naplója-ként emlegettek, egy 30-as, Miskolcról származó, ám évek óta Budapesten élő szingli lány, Kéki Kata mindennapjairól, társ- és munkakereséséről, ügyetlenkedéseiről szól.

A film december 16-tól lesz látható a mozikban, de olvasóink már most megtekinthetik az előzetest. A közel kétperces kedvcsinálóban dialógusok nélkül, zenei aláfestéssel peregnek a film jelenetei, a hangvétel inkább szomorkásra, mintsem humorosra sikerült. Láthatjuk Kéki Katát, ahogy a szó szoros értelmében csetlik-botlik, nevet és sír, hol férfiakat, hol fatörzset öleleget, vagy éppen magányosan, egy elhagyott viskó mellett pötyög a laptopján.

A film 32 forgatási nap alatt, 220 millió forintból készült el. Összesen 45 000 méternyi nyersanyagot használtak fel, ami azt jelenti, hogy tizenötször annyi anyagot vettek fel, mint amennyi végül is felhasználásra került. A forgatás alatt 300 liter kávét, 1500 doboz cigarettát és 2500 liter ásványvizet fogyasztott el a 80 fős stáb és a 72 színész.

A stáb a forgatás során akaratlanul is tört-zúzott. A Kéki Katát alakító Hámori Gabriella részleges térdszalagszakadással járó kisebb balesetet szenvedett a műjégpályán, mikor partnere, Csányi Sándor ráesett. A martonvásári helyszínen a helikopter keltette szél betörte a kastély ablakát, és ha ez nem lenne elég, egy kocsi és egy présház is áldozatául esett a Terézanyu forgatásának. Az előbbit szándékosan törték össze a karambol-jelenetben, amelyben a kaszkadőr 70 km/ órás sebességgel csapódott bele egy másik autóba. Az ominózus présházra a stáb hosszú keregélés után talált rá, és nagyon megörültek neki, mert éppen olyan lepusztult volt, mint amilyet kerestek. Mire két hónap múlva visszatértek a kamerákkal, a jó szándékú gazda gyönyörűen felújíttatta a viskót, ezért a díszlettervezők kénytelenek voltak lerombolni az építményt.

Forrás: SPI
Hámori Gabriella, Major Melinda, Schell Judit | Még több kép

Az Állítsátok meg Terézanyut! forgatókönyvét Rigó Béla, a Vuk, a Szaffi és a Macskafogó írója készítette. A filmet a számos hazai és nemzetközi díjat nyert operatőr, Pados Gyula fényképezte, az ő nevéhez fűződik a Sorstalanság és a Kontroll is. A rendező Pados régi barátja, Bergendy Péter, akinek ez az első nagyjátékfilmje. A két filmes korábban reklámokat és videoklipeket forgatott együtt. A romantikus vígjátékban olyan színészek játszanak Hámori Gabriella mellett, mint Ónodi Eszter, Csányi Sándor, László Zsolt, Schell Judit, Major Melinda, Nagy Ervin, Csuja Imre, Hujber Ferenc, Kiss Mari és Haumann Péter.

Az Állítsátok meg Terézanyut! című filmet két nappal a premier előtt ingyen megtekintheti az [origo] filmklub vetítésén, amennyiben részt vesz december elején induló játékunkon.