Mindketten fiatalok, vonzóak, tehetségesek, fejenként legalább két jó filmben szerepeltek 2004-ben, rengetegszer írtunk róluk az [origo] Filmklub hasábjain és számos kategóriában képviseltetik magukat év végi összesítésünkben. Az év legjobb színészi alakításai, az év legvonzóbb színészei és az év legérzékibb ajkai kategóriákban is kiemelkedően teljesített 2004 női és férfi sztárja: Scarlett Johansson és Gael García Bernal.

Sajnáljuk, hogy nem ismerhettük még Scarlett Johanssont, amikor 2001-ben Budapesten forgatta Gárdos Éva önéletrajzi ihletésű filmjét, az Amerikai rapszódiá-t. Kisebb szerepek után a Suttogó-ban vagy a Tétova tinédzserek-ben, a 2003-as velencei filmfesztiválon az Elveszett jelentés bemutatóját követően mindenki azt akarta megtudni, hogy ki az a lány, aki Bill Murray egyenrangú társa volt és megtelítette a filmet érzékiséggel és fiatalossággal.

Sofia Coppola csodálatos filmje minden elképzelhető díjkiosztón feltűnt a 2003-04-es évad során (a díjesőből Murrayn és Coppolán kívül Johanssonnak is csurrant-csöppent, többek között egy Brit Filmakadémia-díj és egy Arany Glóbusz-jelölés), Scarlett azonban megtromfolta a sikert egy jóval visszafogottabb, de hasonlóan magával ragadó alakítással a Leány gyöngy fülbevalóval-ban. A Johannes Vermeer németalföldi festő munkássága által inspirált Tracy Chevalier-regény egy folyamatos belső monológ, amelyet Scarlett szavak nélkül, minimális mimikával is át tudott juttatni a vászonra, nem véletlen, hogy a BAFTA és az Arany Glóbusz díjkiosztón is dupla jelölésben részesült.

A hirtelen siker után szemfüles forgalmazók sebtében kihozták Scarlett egy korábbi filmjét is, a Halálbiztos vizsgá-t, a szereposztók pedig ölni tudtak volna a fiatal tehetségért, aki végül  Woody Allen és Tom Cruise hívására mondott igent elsők között. Az idei velencei fesztiválon a színésznő már az egyik legnagyobb kedvencként, és a zsűri tagjaként tért vissza, valamint itt kezdték promotálni John Travoltával közös filmjüket is, a Love Song for Bobby Long-ot, amelyért két hete Scarlett újabb Arany Glóbusz-jelölésben részesült. Jövőre érkezik az In Good Company is Dennis Quaid és Topher Grace partnereként, majd egy nagy nyári sikervárományos produkcióban is bemutatkozik Scarlett, a The Island című akciófilmben, Ewan McGregor oldalán.

Forrás: InterCom
The Island - Scarlett Johansson és Ewan McGregor

Ami a magánéletét illeti, a 20 éves színésznő az Elveszett jelentés kapcsán előszeretettel hangoztatta, hogy taknyos ficsúrokkal nem kezd: 30 alatt szóba sem áll férfival. Ennek jegyében idén Benicio Del Toróval hozták hírbe, aki 17 évvel idősebb nála, bár legújabban a fiatalabb Jared Leto oldalán lehetett látni.