Pályamódosító sztárok a tékában

Vágólapra másolva!
Ha valaki egész életében reflektorfényben dolgozik, megeshet, hogy legalább egy film erejéig szívesen átállna a kamera túloldalára. Így történt ez Nicolas Cage-dzsel, John Malkovich-csal és Matt Dillonnal is, akik néhány éve mindhárman belekóstoltak a rendezői feladatokba. A Sonny, a Táncos a házban és A szellemek városa című drámákat, vagyis a kísérletezésük eredményeit mostantól bármikor ki lehet kölcsönözni az [origo] tékából.
Vágólapra másolva!

Nicolas Cage, valódi nevén Nicolas Coppola, Francis Ford Coppola unokaöccse már csak a családi hagyományok miatt sem tarthatta örökké távol magát a rendezői széktől. Az Oscar-díjas színész 2002-ben úgy döntött, hogy tesz egy kirándulást a kamera túloldalára, és leforgatta a Sonny című drámát. Cage nem kért tanácsot szakmabeli rokonaitól, állítólag sokáig még azt sem árulta el nekik, hogy rendezői debütálására készül.

A film 1981-ben New Orleans-ban játszódik, ekkor tér haza Sonny Phillips édesanyja bordélyházába, miután leszerelt a hadseregtől. Sonny egész addigi életében selyemfiúként tartotta fenn magát, de a világ megváltozik számára, mikor megismerkedik a kupleráj csinos új alkalmazottjával, Carollal. A szerelmesek új életet akarnak kezdeni együtt, csakhogy az anya nem szívesen válik meg fiától, aki jó munkaerő is egyben.

A címszerepben a Pókember-filmekben feltűnt James Franco látható, aki lelkesedésével és dinamizmusával ragadta meg Cage figyelmét. Az anyát a kétszeres Oscar-jelölt Brenda Blethyn alakítja, aki Fűbenjáró bűn-ben és a Titkok és hazugságok-ban szerepelt, de feltűnik a filmben az Amerikai szépség ellenállhatatlan tinilánya, Mena Suvari és maga Cage is, aki a kritikusok szerint rendezőként is ugyanolyan művészi érzékenységről tett tanúbizonyságot, mint amilyent színészként megszoktunk tőle.