134 embernek nyugtalan álma lesz

Vágólapra másolva!
Ha az [origo] filmklubbal játszottál, és neked kedvezett a szerencse, várunk április 20-án A gépész című hátborzongató thriller premier előtti vetítésére, ahol megnézheted, mi történik az inszomniás esztergagép-kezelővel, akit éjjel-nappal rémálmok gyötörnek. Keresd a nevedet a lenti listában!
Vágólapra másolva!

A spanyol gyártású thriller főhőse Trevor Reznik, az inszomniában szenvedő esztergagép-kezelő, aki egy éve nem aludt egy szemhunyásnyit sem. Betegségét súlyosbítja, hogy ébrenléte során állandóan rémálmok gyötrik. Éjszakáit hol egy repülőtéri kávézóban tölti Marie, a felszolgálólány társaságában, hol a prostituált Stevie-t keresi föl. A dolgok még rosszabbra fordulnak, mikor balesetet okoz munkahelyén, és egyik kollégája elveszti a karját.

Trevor elhatározza, hogy kinyomozza a különös szerencsétlenség körülményeit, eközben új munkatárs érkezik az üzembe. Iván felbukkanása óta Trevor egyre jobban összezavarodik. Kísérteties hasonlóságot fedez fel Marie és az anyja között, rájön, hogy Stevie ismeri Ivánt, otthon pedig kódolt üzenetek várják a hűtőszekrényén. Úgy érzi, összeesküvést szőttek ellene, de nem tud szabadulni attól a gondolattól sem, hogy mindez csupán meggyötört elméjének szüleménye.

Trevort Christian Bale alakítja, aki az Equilibrium-ban és az Amerikai psychó-ban már bizonyította kivételes tehetségét. Patrick Bateman kidolgozott izmaiért is csodált színész 40 kilót fogyott a szerep kedvéért. A Nyílt seb-ből és A kárhozat útjá-ból ismert Jennifer Jason Leigh játssza Stevie-t, Marie szerepét pedig Aitana Sánchez-Gijónra osztották, akit a Nem félek című drámában láthattunk.

A gépész-t tavaly számos fesztiválon mutatták be nagy sikerrel. Ez Brad Anderson rendező első filmje, amit műsorra tűznek a magyar mozik, pedig a filmes korábbi alkotásait is nagyra tartották a kritikusok. Két munkáját is jelölték a Sundance filmfesztivál nagydíjára, 1998-ban a Next Stop Wonderland című romantikus vígjátékot, 1996-ban pedig a The Darien Gap című komédiát. Anderson legutóbbi alkotásával, a The Session 9 című horrorfilmmel is díjat nyert. A gépész forgatókönyvét Scott Kosar írta, aki szintén otthon van az idegborzoló filmek műfajában, ő jegyzi A texasi láncfűrészes remake-jének szkriptjét is.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a B) válasz volt:

Bret Easton Ellis írta az Amerikai Psycho című regényt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 20-án szerdán 20 órára a Mammut II. moziba (1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.):

Almási Antal, Balogh Vanda, Benedek Júlia, Bódi Krisztina, Boór Beáta, Borza Natália, Cason Jacob, Császár Vilmos, Danka László, Garamvölgyi Gábor, Gerzsenyi Éva, Gögh Anita, Gulrich Csaba, Gulyás Róbert, Hajós Rebeka, Hegyes Balázs, Izsó Balázs, Jankó Bálint, Jánosi Marianna, Juhász Gyula, Jüllich László, Karakas Károly, Kaszt Éva, Katona Zsuzsa, Kelemen Rudolfné, Kijácz Krisztina, Klacsán Csaba, Kopasz Kinga, Kovács Nóra, Krüger Dénes, Lichtenstein Raymond, Márton Csaba, Mátyási Sándor, Móré Tímea, Musch Nikolett, Mühl Ágnes, Nagy Lili, Nagy Ottilia, Novomeszki Péter, Nyitrai Zoltán, Orosz Ilona, Palasik Csaba, Papp Szilvia, Perczel Attiláné, Pittinger Beáta, Pozsgai Csaba, Pszota Krisztina, Rendeki Róbert, Schweitzer Bianka, Soós András, Spaits Péter, Stáhl Georgina, Szabó Gergely, Székely Csilla, Szilvási Tibor, Szodorai Levente, Tarjányi Zita, Totyik Ildikó, Újvári Csaba, Varga Andrea, Varga Szabó Viki, Varsics Péter, Vasáros Izabella, Víglási Nóra, Vuity Ákos, Zomborka Anikó, Zsugovits Eszter

Amennyiben nem látja nevét a fenti listában, ne csüggedjen, még rengeteg alkalma lesz az ingyen mozizásra!