A szuperhősök fantasztikus győzelmet arattak

Vágólapra másolva!
A Fantasztikus négyes véghezvitte azt, ami Darth Vadernek, Batmannek és Tom Cruise-nak nem sikerült. Lezárta Hollywood  tizenkilenc hete tartó fekete szériáját, a szuperhősöknek köszönhetően a mozipénztárak hétvégi bevétele végre magasabb lett, mint a tavaly ilyenkori.
Vágólapra másolva!

A Fantasztikus négyes lenyűgöző teljesítménye kellemes meglepetés volt. A film 56 millió dollárt szedett össze az Egyesült Államokban, a közönség ugyanis finnyet hányt a fanyalgó kritikákra. Bruce Snyder, a film mögött álló Fox terjesztési vezetője bevallotta, hogy mindössze harmincegynéhány milliós bevételben reménykedett. "A film nagyot robbant. És tudják, miért? Mert szórakoztató!" - fogalmazott az eredmények láttán Snyder.

"Ez nagyszerű. Bebizonyítja, hogy a megfelelő film a megfelelő reklámmal ellátva moziba csábítja az embereket" - mondta Paul Dergarabedian, a nézettségi adatokat vizsgáló Exhibitor Relations elnöke. "Szuperhősök kellettek ahhoz, hogy véget érjen a pangás, és Hollywood hálás. A képregény-adaptációk, ha helyesen reklámozzák őket, pontosan azt nyújtják, amit az emberek elvárnak egy nyári mozitól" - magyarázta Dergarabedian.

Az akció-kalandfilm hősei űrhajósból lett mutánsok, akik fölveszik a harcot a gonosz Dr. Doom-mal, akit a Kés/alatt című tévésorozatból ismert Julian McMahon alakít. A Láthatatlan lány, Mr. Fantastic, Fáklya és a Lény négyesét Ioan Giffudd, Jessica Alba, Chris Evans és Michael Chiklis alkotják. Tim Story, a Birkanyírás és az Amerikai taxi rendezője a Marvel hatvanas években indult képregényét dolgozta fel.

A kritikusok finoman szólva nem voltak elragadtatva a produkciótól, a New York Times szerint például "egyedül a film középszerűség iránti elkötelezettsége fantasztikus". A film, amely tizenegy év alatt készült el, és mintegy 100 millió dollárba került, ennek ellenére minden idők ötödik legnagyobbat szóló júliusi premierjét tudhatja magáénak. A Fantasztikus négyes-t Magyarországon augusztus 4-én mutatják be.

A Világok harca visszaszorult a második helyre szorult, miután 52%-ot vesztett a nézettségéből, és csupán 31,3 millió gyűjtött. Spielberg és Tom Cruise eddigi összebevétele most 165,8 milliónál jár. A harmadik helyen tanyázik a denevérember, a Batman: Kezdődik!-re 10,2 millióért keltek el jegyek ezen a hétvégén. A Dark Water című horrorfilm negyedikként debütált 10,1 milliós bevétellel. A Murderball is erősen nyitott. A kerekes székes sportolókról szóló dokumentumfilm, melyet csupán nyolc helyen tűztek műsorra, 61 200 dolláros bevételt könyvelhetett el.

A tizenkét legnézettebb film együttesen 140,9 millió dolláros bevételre tett szert, ez 2,2 %-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkori hétvégén, amikor a Pókember 2 vezette a listákat. A bevételek az utóbbi 19 hétben rendre alulmaradtak a tavalyiakhoz képest, és bár most a Fantasztikus négyes végett vetett ennek a fekete szériának, a további nyári premierfilmeknek nem lesz könnyű dolguk, ha fel akarják venni a versenyt a 2004-es nyár olyan nagy sikerprodukcióival, mint az Én, a robot, A falu vagy A Bourne-csapda.