David Lynch és a világbéke

Vágólapra másolva!
A sötét atmoszférájú filmek mestere, David Lynch Maharisi jógi transzcendentális meditációjának segítségével megtapasztalta a boldogságot, a teljességet, és úgy érzi, kreativitását is ennek a technikának köszönheti. A Kék bársony és a Twin Peaks rendezője hisz benne, hogy az indiai guru védikus hagyományokon nyugvó módszerének elterjedésével elérhetővé válhat a világbéke, ezért pénzt szeretne gyűjteni ahhoz, hogy az iskolákban oktassák a transzcendentális meditációt.
Vágólapra másolva!

David Lynch 7 milliárd dollárt akar előteremteni, hogy közelebb hozhassa a világbékét egy tömeges meditációs program végrehajtásával. Az 59 éves rendező útjára indított egy alapítványt azzal a céllal, hogy a transzcendentális meditációs technika kedvező hatásából részesülhessen minden diák szerte Amerikában és a későbbiekben az egész világon.

"Szeretnék néhány igazán gazdag személyt találni, akik meglátnák ebben a dologban a fantáziát, és úgy döntenének, hogy tesznek valami értelmeset a világért. Ez a módja annak, hogy igazi békét hozzunk a földre. A valódi béke nem a háború hiánya, hanem a negativitás hiánya" - nyilatkozta az 59 éves rendező.

Lynch harmincegy éve gyakorolja a transzcendentális meditációt, és nem csak saját magán érezte jótékony hatását, hanem a marylandi, iowai és a dél-afrikai johannesburgi diákokon is, ahol az iskolában oktatják ezt a különleges módszert. A The David Lynch Foundation for Consciousness-based Education and World Peace nevű alapítványnak az a célja, hogy minden gyermeket megtanítsanak erre a technikára, és további tudományos kísérletekkel bizonyítsák a transzcendentális meditáció hatásosságát a szorongás, a magas vérnyomás, a depresszió és a drogproblémák ellen.

"Azért hoztam létre ezt az alapítványt, hogy biztosítsam: minden amerikai gyermeknek legyen lehetősége meditációt tanulni, ha szeretne" - magyarázta Lynch. "Tarthatják sületlenségnek, amit mondok, de ha találkoznának azokkal a gyerekekkel, akik megkapták ezt a lehetőséget, meglátnák: úgy ragyognak, hogy el sem hinnék."

Egy tanulmány szerint azok a tizenévesek, akiket felnőtt korukban magas vérnyomás fenyegetne, képesek lehetnek a vérnyomásuk csökkentésére napi kétszer 15 perc transzcendentális meditáció segítségével. A 156 tinédzserrel végzett georgiai kísérlet kimutatta, hogy az alanyoknak nem csak a vérnyomásuk csökkent, hanem a szívverésüket is képesek voltak lelassítani.

A 22 éves Jesse Berkowitz szerint a transzcendentális meditáció "gyökeres változást hozott az életében". Elmondta, hogy a módszer, melyet tíz éve ismert meg az iskolájában, segített megőrizni az egészségét, és mindenféle élethelyzetben hasznos társa volt.

Az ilyen iskolák semmiben sem különböznek a hagyományosaktól, csupán reggel és este meditálnak a tanulók. "Napközben, ha beülnének az egyik tanórára, nehéz lenne megmondani a különbséget" - mondta Jesse.

Forrás: [origo]

A transzcendentális meditáció lényege egy mantra ismételgetése. "Nem a mantra jelentésén meditálsz" - fogalmazott Lynch. "Csak az elmédben ismételgeted, és ekkor átlépsz egy határon, megtapasztalod a tiszta tudatosságot, a tiszta boldogságot. Az oktató mindenkinek saját mantrát ad. A számodra megfelelő mantrát kapod. Olyan ez, mint hogy mindenkinek megvan a maga vércsoportja."

A transzcendentális meditáció kidolgozója a nyolcvanéves Maharisi Mahes jógi, aki a Beatles együttes gurujaként vált híressé a hatvanas években. Közel hatvan évvel ezelőtt fejlesztette ki egyszerű meditációs technikáját az indiai védikus, spirituális hagyomány nyomán. A módszer segít a gyakorlójának a tudatosság magasabb szintjére emelkedni. Lynch szerint "Maharisi szent ember, aki megtanít arra, hogyan legyél magad is szent". A rendező a hetvenes években a húga közvetítésével ismerkedett meg a jógi meditációs technikájával, akkoriban, mikor első filmjét, a Radírfej című kultmozit forgatta. Mielőtt elkezdett volna naponta kétszer meditálni, egészen más volt az élete. "Harag, félelem és szorongás volt bennem" - mondta Lynch. "Még mindig megvannak. Nem világosodtam meg. De sokkal-sokkal-sokkal jobb. Az élet annyira gyönyörű."

Forrás: [origo]
Laura Dern és Nicolas Cage a Veszett a világ című filmben

Bár Lynch presbiteriánus keresztényként nevelkedett, vallási meggyőződése nem mond ellent a jógi tanainak. A transzcendentális meditáció hívei szerint mindez csupán egy módszer, és nem vallás. Követői között mindenféle vallású akad, a Maharishi University of Management egyik vezetője például hithű római katolikus.

"Ez nem agykontroll. Bármilyen vallású is legyen valaki, ha gyakorolja a transzcendentális meditációt, arról számol be, hogy mélyebben megérti a saját vallását, nagyobb betekintést nyer az összefüggésekbe. Összeáll a kép, és azok a dolgok, amik zaklattak, már nem zaklatnak többé" - oszlatta el a tévhiteket a rendező, akinek két fia és lánya is gyakorolja a transzcendentális meditációt. Lynch elsajátította a jógi repülés képességét is, ami a meditációnak egy sajátos, rendkívül intenzív formája, mikor az alany a mélységes boldogság állapotában fizikailag felemelkedik a földről.

Maharisi követői szerint a transzcendentális meditáció nem csak azokra fejti ki pozitív hatását, akik gyakorolják, hanem hasonló dolgokat lehet elérni vele az egész társadalomra vonatkozóan is, csökkenhet a bűnözés, véget érhetnek a háborúk. A jógi szerint minél többen meditálnak együtt, annál nagyobb hatást lehet elérni.

Forrás: [origo]
David Lynch jelenlegi élettársával, Mary Sweeney-vel

"Mi, emberi lények a világ legtökéletesebb szerkezetei vagyunk, így hát amikor csoportba gyűlünk, az olyan lesz, mint egy gyár, ahol a világ legtökéletesebb gépei békét pumpálnak a környezetbe. Letesztelték: a meditáció tényleg csökkenti a bűnözést és az erőszakot" - magyarázta Lynch a hatásmechanizmus lényegét. A társadalmi problámák, a szegénység kérdését a következő hasonlattal világította meg. "Vegyünk egy fát, amelynek vannak levelei, ágai, törzse, gyökere. A levelek jelképezik a felszínt, és minden egyes levél beteg. Az összes jó szándék arra irányul, hogy a leveleket meggyógyítsuk, de ha az egyik végre zöld lesz, egy egyész másik ág besárgul. Maharisi híres mondása szerint: Öntözd a gyökeret, és élvezd a gyümölcsöt!"

Lynch, aki rémálomszerű, misztikus és sötét hangulatú filmjeiről ismert, nem tartja összeegyeztethetetlennek művészi stílusát a transzcendentális meditációval, sőt úgy érzi, kreativitását részint ennek a módszernek köszönheti. "Ez a tiszta kreativitás mezeje. A művészek számára a legjobb dolog, ha lemerülnek a kreativitás forrásába. Onnan jönnek az ötletek, a szorongás és a félelmek pedig eltűnnek."

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
David Lynch egyik festménye és fényképe

Ennek ellenére a meditációról való tudását nem a filmjeivel akarja közvetíteni. "Soha nem azért készítettem filmet, hogy eladjak valamit. Mindig azt mondtam: ha üzenetet akarsz küldeni, fordulj a postához" - vallja a Twin Peaks, az Elefántember, a Kék bársony és az Útvesztőben rendezője, aki mostanában az INLAND EMPIRE (Lynch ragaszkodik a csupa nagybetűs írásmódhoz) című mozin dolgozik.

A cím a Los Angeles közelében fekvő sivatag határában lévő kopár területre utal. A filmben Jeremy Irons kivételével csupa olyan színész tűnik fel, akik korábban is dolgoztak már Lynchcsel. Laure Dernt a Kék bársony-ban és a Veszett a világ-ban, Justin Theroux-t a Mulholland Drive-ban, Harry Dean Stantont pedig a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem-ben és az Igaz történet-ben láthattuk. "Egy bajba került nőről szól, és misztikus lesz. Ez minden, amit mondhatok róla" - mondta szűkszavúan Lynch az INLAND EMPIRE-ról.

Janecskó Kata