A főszerepben Budapest

Vágólapra másolva!
Alig cserélték ki Mr. Spielberg után az ágyneműt, máris fővárosunk vendége volt John Malkovich és Jeremy Irons. Bár Prága és az erdélyi tájak korábban nem egy hollywoodi filmforgatást elcsábítottak hazánkból, de háborús hangulatú városnegyedekben még mindig verhetetlenek vagyunk, és a pesti homlokzatok kiválóan alakítják Berlin, Párizs vagy akár Buenos Aires szerepét is. A kedvezőbb jogi háttér és a fejlődő infrastruktúra optimizmusra ad okot, még ha a "Kelet-Európa Hollywoodja" meghatározás egyelőre erős túlzás is. Összeállításunk csokorba szedi, hogy mely szuperprodukciók és kevésbé szuper produkciók bosszantották útlezárásokkal a pesti lakosokat Madonna, újkori vámpírok, Brad Pitt vagy a fiatal Hitler kedvéért.
Vágólapra másolva!

Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Eric Bana, Geoffrey Rush, Daniel Craig

Forrás: [origo]

Máltán (szintén kedvelt európai forgatási helyszín) terrortámadás-riadók nehezítették a munkát, nálunk szerencsére legfeljebb a pórul járt autósok feje robbant majdnem, amikor járműveiket odébb tessékelték a tragikus kimenetelű 72-es müncheni olimpia utóéletét bolygató dráma díszleteinek környékéről. Az izraeli atléták meggyilkolása mögött rejlő évszázados összeesküvés ügyében Eric Bana nyomoz Moszad-ügynökként, Spielbergtől pedig a darázsfészek jellegű téma fajsúlyos feldolgozását várják.

Budapest, mint...: Európa metrószakaszjeggyel bejárható: a Batthyány örökmécses és a Városház utca környéke Párizsként mutatkozik be, a Madách tér a brit fővárossá vedlett át pár napra, Csepelen Ausztria-, a Szabadság téren Svájc elevenedett meg, sőt, még római utcarészeket is találtak az Andrássy út mentén.

Forrás: [origo]
Spielberg, Bana, Craig (háttal) és két magyar alkar

Szuper produkció? Mi az hogy! A szeptember végén befejeződött forgatás kétségtelenül a legnagyobb szabású volt fővárosunk történetében, a sikertelen Spielberg-film pedig szinte ismeretlen fogalom a mozipénztáraknál. Hogy a dollárokhoz minőség is párosul-e majd, karácsonykor derül ki a tengerentúlon, mindenesetre a München-re hat az egyhez lehet fogadni a jövő évi Oscar-díj lehetséges nyerteseként.

(még nem láttuk)