Hazánkba látogat Terry Gilliam

Vágólapra másolva!
November elején legújabb filmje, a Grimm mozis bemutatója alkalmából az angol abszurd humor amerikai születésű fenegyereke, a Monty Python-csapat egyik szellemi vezére, Terry Gilliam életében először Budapestre látogat.
Vágólapra másolva!

A Grimm című alkotás a mesemondó fivérek harsányan kavargó kalandjait tárja elénk. A napóleoni időkben a Matt Damon és Heath Ledger alakította fivérek a német falvakat járják, és azt állítják magukról, hogy képesek megszabadítani az embereket mindenféle szörnyűséges lidércnyomástól és rémálomtól, ájtatos manóktól és boszorkányoktól.

Ám mikor a Tükör Királynővel (Monica Bellucci) gyűlik meg a bajuk, a testvérek kénytelenek egy valóban varázserejű átokkal megküzdeni. Számos történet az ismert Grimm-mesék közül - a Hamupipőke, a Piroska és a farkas és a Jancsi és Juliska - valahogyan megelevenedik a filmben, miközben Jacob és Will arra kényszerülnek, hogy a fantázia és a valóság határán, a saját képzeletük szülötteivel szembesüljenek.

Terry Gilliam olyan szokatlan s egymástól is mind műfajukban, mind stílusukban nagyon különböző filmek rendezője, mint a kult-filmmé vált Brazil, Johnny Depp főszereplésével a Félelem és reszketés Las Vegasban - melyek forgatókönyvét is ő írta -, a 12 majom Bruce Willisszel, illetve a hazánkban is nagy közönségsikert aratott A Halászkirály legendája.

Legújabb rendezése, a Grimm Franciaországban, Spanyolországban és Németországban elsőként nyitott a bemutató hetében. A lenyűgöző látványvilágú film a fantasy, a thriller és a romantikus vígjáték bizarr elegye, melyben az ősi, mágikus gondolkodásmód és a felvilágosodás racionális eszméi vívnak csatát. A film, mely november 10-étől látható a hazai mozikban, arra emlékezteti a nézőt, hogy ha hiszünk a mesékben, akkor az átkot is meg tudjuk törni.

Terry Gilliam most jár először Magyarországon, így hivatalos programján túl egy napot magánemberként tölt majd Budapesten. Kifejezetten érdekli a főváros hangulata, építészete, és nem titkolja, hogy a magyar borok híre is eljutott hozzá, úgyhogy mindenképpen szeretné azokat megkóstolni.