James Bond átigazol bérgyilkosnak

Vágólapra másolva!
Pierce Brosnan az után sem búcsúzik a vagány szerepektől, hogy James Bondként nyugdíjazták: legújabb filmjében bérgyilkost alakít. Ráadásul szeretetre méltót.
Vágólapra másolva!

Richard Shepard rendező neve nem feltétlenül cseng ismerősen a magyar (vagy akár az amerikai) néző számára, pedig '88-as - videón nálunk is kölcsönözhető - Kékharisnya című vígjátéka óta jelen van a filmszakmában. Csak éppen, saját szavaival élve, hosszú évekig a "filmesek börtönében" sínylődött, ami annyit tesz, hogy második filmje, a '91-es The Linguini Incident című vígjáték csúfos bukása után a hollywoodi stúdiók rá sem akartak nézni egészen mostanáig.

Az elmúlt másfél évtizedben független produkciókat (pl. az Oxygen című thriller Adrien Brodyval és Maura "Abby nővér" Tierneyvel) készítő alkotó megírta a The Matador-t, és úgy tervezte, hogy negyedmillió dollárból le is forgatja a merész hangvételű vígjátékot. A forgatókönyv azonban valahogyan Pierce Brosnan kezében landolt, aki elvállalta a főszerepet és a produceri feladatokat, és ezzel fordult a kocka: Shepard egy csapásra kiszabadult a filmesek börtönéből, és 12 és fél millió dollárért készíthette el a vígjátékot.

Brosnan bérgyilkost alakít a filmben, aki egy bikaviadalon összeismerkedik egy meglehetősen szerencsétlen üzletemberrel. Utóbbit Greg Kinnear játssza, aki több jóféle vígjátékban alakított már élénk színfoltként ható remek mellékszerepet, például ő volt a Lesz ez még így se!-ben Jack Nicholson meleg szomszédja; a Szerelem hálójában című vígjátékban pedig Meg Ryan őt hagyja ott Tom Hanksért.

A két férfi közt meglepő barátság szövődik, amely ahhoz vezet, hogy kénytelenek egymás segítségére lenni a szakmai problémáik megoldásában. Mint az sejthető, ez a bérgyilkos esetében nem is olyan egyszerű feladat, és mindkettejük számára veszélyes kalandokhoz vezet. Hope Davis (a Schmidt történeté-ben ő volt Jack Nicholson lánya) Kinnear feleségét alakítja, aki persze nem repes az örömtől, amikor megismeri férje legújabb haverját.

A filmet az Egyesült Államokban a jövő év januárjától játsszák a mozik, nálunk tavasszal várható a bemutató. Addig is az előzetes megtekinthető itt.