Két Colin Farrell-film, a Nagy Sándor, a hódító és az Otthon a világ végén is szerepel a melegek korrekt médiareprezentációjáért küzdő amerikai szervezet éves díjára jelöltek listáján.

Az 1985-ben alapított GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) nevű szervezet célja, hogy elősegítse a homoszexuális emberek korrekt, pontos és teljes körű médiareprezentációját a homofóbiával és a szexuális hovatartozáson alapuló diszkriminációval szemben. A GLAAD minden évben, idén 16. alkalommal díjazza a melegek szempontjából legkiemelkedőbb filmeket, televíziós programokat, zenészeket, színdarabokat és újságokat.

A nagyközönség számára készült filmek versenyében két Colin Farrell-produkció is indul. A nálunk is bemutatott, többnyire lesújtó kritikákat kapott Nagy Sándor, a hódító biszexuálisnak állítja be a legendás hadvezért. Ez az ábrázolásmód nagy sajtóvisszhangot váltott ki, görög ügyvédek egy csoportja pedig perrel fenyegette meg a rendezőt, Oliver Stone-t.

Az Otthon a világ végén című dráma Az órák-at jegyző Pulitzer-díjas, nyíltan homoszexuális Michael Cunningham regénye alapján készült. A filmben Farrell Bobbyt alakítja, aki kamaszként beleszeret Jonathanba, de az élet elsodorja őket egymástól. Mikor felnőttként újra találkoznak, Jonathan az extravagáns Clare-rel él, Bobby mégis hozzájuk költözik, így bizarr édes hámas alakul ki.

Ugyanebben a kategóriában jelölték a Kinsey-ben úttörő szexkutatót alakító Liam Neesont, a leszbikus sorozatgyilkost megformáló Charlize Theront A rém-ért és a Saved! című, középiskolában játszódó szatírát. A tavalyi győztes a Csavard be, mint Beckham! volt.

A szűkebb közönségnek szánt filmek között száll versenybe Pedro Almodóvar az [origo] filmklubban is vetített Rossz nevelés-e, ellenfelei a Bear Club, a Brother to Brother, a Blue Gate Crossing és a The Mudge Boy lesznek.

A televíziós drámasorozatok versenyében jelölték a Magyarországon is sikerrel futó Sírhant művek-et. A komédiasorozat kategória egyedüli jelöltje a Will és Grace, a valóságsow-k között pedig a nálunk is futó Melegítő számíthat sikerre, amelyben négy rátermett meleg fiú álomférfit csinál a slampos heteroszexuális jelentkezőkből.

A Sírhant művek című kiváló tévésorozat szereplőgárdája

A GLAAD-médiadíjakat március 28-án adják át New Yorkban, április 30-án Los Angelesben és június 11-én San Franciscóban. Az ünnepséget az MTV új kábeles csatornája, a melegtémákra szakosodott Logo fogja közvetíteni.