A legjobb film Golden Globe-díját már elhódító Aviátor Martin Scorsese talán eddigi legmonumentálisabb alkotása, gyönyörű képekkel és egy Leonardo Dicapriót, Cate Blanchettet és Jude Law-t is felvonultató sztárszereposztással. 73 szerencsés olvasónk még az Oscar-díjkiosztó előtt négy nappal megtekintheti a 11 aranyszoborra jelölt filmet. Nézd meg, szerepel-e a neved a listán!

A Golden Globe-díjkiosztón már tarolt, az Oscaron pedig minden jel szerint tarolni fog - Martin Scorsese legújabb opusza a tengerentúlon egyértelműen a tavalyi év filmje volt, mely lenyűgözte a nézőket és a kritikusokat egyaránt. Nem véletlen, hogy az Aviátor-t szinte az összes fontosabb kategóriában jelölték az idei Oscar-díjakra.


A film a huszadik század egyik legérdekesebb és legmeghatározóbb egyéniségének, Howard Hughesnak a szárnyalását mutatja be a '20-as évek végétől egészen a '40-es évekig. Hughes alig múlt húszéves, amikor milliomos apja örökségével a zsebében Hollywoodba ment, ahol a stúdiórendszert figyelmen kívül hagyva saját maga hozott létre olyan filmeket, mint az 1930-as Pokol angyalai és indított el olyan sztárokat a karrier útján, mint Jean Harlow.

Eközben ő is rendszeresen reflektorfényben fürdött, nem csak figyelemfelkeltő személyisége és elképesztően drága filmjei, hanem eseménydús magánélete miatt is: többek között olyan legendás színésznőkkel élt együtt, mint Katherine Hepburn vagy Ava Gardner.

A filmezésénél és nőknél is nagyobb szenvedélye volt azonban a repülés: saját maga tervezett forradalmian új repülőmodelleket, melyekkel megdöntött minden addigi sebességi és távolságrekordot. A leggyorsabb, majd a legnagyobb repülő elkészítésének terveitől még a tesztrepülések során elszenvedett több - egyszer kis híján végzetes - balesete sem tántoríthatta el.

A film részletes portréja ennek az energikus, megalomániás és végletekig maximalista személyiségnek, aki ahogy a filmezésben, úgy a repülőgyártásban is sokszor saját számlájáról fizette a megalkuvást nem tűrő természete miatt egyre duzzadó költségeket.

Az Aviátor-ban felelevenedik Hollywood aranykora, a legendás filmcsillagok szerepében a mai film legnagyobb sztárjaival. A New York bandái után Martin Scorsese ismét Leonardo DiCaprióra osztotta a főszerepet, aki ezzel a filmmel úgy tűnik, végleg kinőtte tinibálvány imázsát - ezt Golden Globe-díja is bizonyítja. Katherine Hepburn szerepében a mindig fantasztikus Cate Blanchett látható, Ava Gardnert pedig az Underworld-ből és a Pearl Harbor-ből ismert Kate Beckinsale alakítja. Az Aviátor további mellékszerepeiben is olyan sztárok tűnnek fel, mint Jude Law (Errol Flynn), Gwen Stefani (Jean Harlow), Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm vagy John C. Reilly.

Egy idei Oscarral megérdemelten kárpótolhatná az Akadémia a rendező Martin Scorseset is, akit eddig ötször jelöltek a legjobb rendező díjára (legutóbb a New York bandái-ért), de eddig mindig hoppon maradt. Scorsese terve, hogy a filmben rekonstruálják a '30-as évek mozijának képi világát, remekül sikerült, a film szenzációs képeit a Kill Bill-filmeket és a Született gyilkosok-at is fényképező Robert Richardson operatőrnek köszönhetjük. Richardson lélegzetelállító légi felvételeivel valószínűleg még maga Howard Hughes is megelégedett volna. A filmet Howard Shore, A Gyűrűk Ura-trilógia zeneszerzőjének Golden Globe-díjas dallamai kísérik.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az C) válasz volt:

Leonardo DiCaprio és Johnny Depp a Gilbert Grape című filmben játszott együtt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt február 23-án szerdán 19 órára a Kossuth mozi nagytermébe (1132 Budapest, Váci út 14.):

Ábel Anita, Alföldi Rita, Antal Ágnes, Babos Zoltán, Badari Szabolcs, Bakó Zsolt, Baranyai Viki, Binder Eufrozina, Bódi Diána, Bolláné Breuer Mónika, Borlai Benedek, Breuer Éva, Budai Orsolya, Csató Anikó, Csősz Orsi, Dálnoki-Bilek Melinda, Diós Orsi, Dörnyei Marianna, Duda Dalma, Gangel Beatrix, Gecse Adrienn, Gembiczki Veronika, Greman Tímea, Gyűgyi Zsuzsanna, Hajósovics Szandra, Hubai László, Istvánffy Nóra, Jámbor Lajos, Jüllich László, Kamarás Ádám, Kenesei Lea, Kincs Zsófa, Kis Eszter, Kissné Federi Éva, Kozma Gréta, Králik Mihály, Lobenwein Katalin, Mikó Szilvia, Móricz Melitta, Motyovszki Nóra, Nagy Csaba, Nemec Andrea, Németh Tímea, Nyárai Orsolya, Peágics Attila, Pikó Henrik, Pittinger Beáta, Pomozi István, Puhl Beáta, Rácz Lilla, Reich András, Rigó Róbert, Riholm Sándor, Rizán János, Sajti Erzsébet, Schiff Móni, Schumacher Csilla, Sebestyén Timi, Sendula Anita, Seres Flóra, Sólyom Orsolya, Svidró Katalin, Szente Gábor, Tamás Emília, Tamás Titusz, Tancsik Tímea, Toka Timót, Török Ágnes, Ujlaki Emese, Varga Viktória, Vígné Németh Angéla, Zacomer Andrea, Zana Ilona

Amennyiben nem látja nevét a fenti listában, ne csüggedjen, még rengeteg alkalma lesz az ingyen mozizásra!