Halle Berry leszarozta a Macskanőt

2005.02.28. 16:28

A Halle Berry főszereplésével készült Macskanő és a Fahrenheit 9/11 gyűjtötték be a legtöbb Arany Málna-díjat az idén. Az Oscar-díjas szépség megjelent a díjátadó ünnepségen, ahol figyelemre méltó humorral és öniróniával köszönte meg az év legrosszabb színészi teljesítményéért járó elismerést.

A Macskanő négy díjat gyűjtött be a 25. Arany Málna-átadóünnepségen, elvitte a legrosszabb film, rendezés, forgatókönyv és női alakítás díját. A 2002-ben Oscar-díjjal jutalmazott Halle Berry, a produkció főszereplője személyesen vette át az elismerést.

"Ó, Istenem" - kapkodott levegőért Berry, mikor keblére ölelte az Arany Málna-díjat. "Soha életemben nem gondoltam, hogy egyszer itt leszek. Nem mintha nagyon vágytam volna rá, de azért köszönöm. Szeretném megköszönni a Warner Bros stúdiónak, hogy kiválasztott engem ehhez a szar filmhez. Köszönök mindent a többi szereplőnek is. Egy ilyen borzalmas alakításhoz, mint az enyém, nagyon rossz színészkollégákra volt szükség."

A színésznő, akit ügynöke is elkísért, egyik kezében a Szörnyek keringőjé-ért kapott Oscar-díját, a másikban az Arany Málnát szorongatta. "Ahhoz, hogy jó győztessé válj, először meg kell tanulnod jól veszíteni" - idézte fel édesanyja nevelő szavait Berry, aki egészen odáig merészkedett, hogy újra előadta Oscar-köszönőbeszédét, még a könnyekről sem feledkezett meg. A közönség értékelte a gesztust, felállva ünnepelték a sztárt, aki mindezek ellenére nem tervezi, hogy állandó vendég legyen az Arany Málna-átadáson. "Nagyon remélem, hogy többé nem kell látnom ezeket az embereket" - mondta a színpadról lesétálva a színésznő.
 
 "Ne értsenek félre. Ő nagyon tehetséges színésznő, egy gyönyörű nő, aki egyszerűen csak hibát követett el" - magyarázkodott John Wilson, az Arany Málna alapítója. "Nem pocskondiázzuk Berryt mint embert. Csak annyit mondtunk: sajnáljuk, hogy pont ezt a filmet választottad."

Az Oscar estéjén megrendezett gála másik nagy győztese a Fahrenheit 9/11 volt. George Bush nyerte el az év legrosszabb színészének járó elismerést Michael Moore dokumentumfilmjében nyújtott alakításáért, fejhosszal előzve meg olyan nagy esélyesnek tartott versenyzőket, mint Colin Farrell és Vin Diesel.

"Moore Bush-ellenes mozija lehetőséget adott az Arany Málna Alapítvány 700 tagjának arra, hogy maguk is behúzzanak egyet Bushnak" - mondta John Wilson.

Az amerikai elnököt nem csak a legrosszabb férfi színésznek választották meg, az év legrosszabb filmes párosának díja is hozzá vándorolt. Partnere az a mesekönyv volt, amit iskolás gyerekeknek olvasott fel a szeptember 11-i terrortámadás alatt a film egyik jelenetében.

A Fahrenheit 9/11-ből két másik sztárt is díjaztak. Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere lett a legrosszabb férfi, Britney Spears pedig a legrosszabb női mellékszereplő. Az ifjú popcsillag rövid időre tűnt fel a filmben, ezalatt rágógumit majszolva azt ecsetelte, hogy vakon megbízik Bush politikájában.

Egy jelenet a Fahrenheit 9/11-ből

A nyertesek egy golflabda méretű málnát vehetnek át, amely egy szétroncsolt, aranyszínűre fújt Szuper 8-as filmtekercs tetején helyezkedik el. Az alapító elmesélte, hogy az idei átadás helyszínének bérleti díját annak a málnának árából fizette, amelyet Ben Affleck tört ketté rögtön azután, hogy a Larry King Show-ban átadták neki.

Mivel most volt az Arany Málna fennállásának 25. évfordulója, néhány különleges díjat is kiosztottak az idén. A From Justin to Kelly-t választották az elmúlt negyedszázad legrosszabb musicaljének, a legrosszabb vígjáték az Affleck - Jennifer Lopez-páros katasztrofális komédiája, a Gigli - Gengszterrománc lett, a legrosszabb dráma címét pedig John Travolta Háború a Földön című szcientológus sci-fije szerezte meg. Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger lett a legnagyobb Málna-vesztes, mivel az utóbbi 25 év során nyolc alkalommal jelölték, mégsem sikerült nyernie egyszer sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK