Michelangelo Antonioni, Wong Kar-wai és Steven Soderbergh közös filmje, az erotika és a szerelem témáját három oldalról körbejáró Eros csak októberben érkezik Magyarországra, de az internetről már le lehet tölteni az előzetest, amely nem fog csalódást okozni egyik rendező rajongóinak sem.

Az Eros című film három legendás rendező, Michelangelo Antonioni, Wong Kar-wai és az Oscar-díjas Steven Soderbergh rövidfilmjeiből áll össze, a három különálló alkotást a közös téma, a szerelem és a szexualitás fűzi össze. Soderbergh helyett eredetileg Pedro Almodóvar lett volna a trió harmadik tagja, de a spanyol rendező a Rossz nevelés forgatása miatt lemondott a megtiszteltetésről.

Soderbergh filmje az Equilibrium címet viseli, a forgatókönyvet maga a rendező írta, csakúgy, mint a Szex, hazugság, videó vagy a Solaris esetében. A fekete-fehér képsorok 1955-ben, egy pszichiáter rendelőjében játszódnak. Robert Downey Jr. alakítja a pácienst, aki két aggasztó probléma miatt kereste fel az orvost. Nem hagyja nyugodni a reklámügynökségi munkájával együtt járó stressz és egy visszatérő álom, amelyben egy olyan lánnyal van, akit ismer valahonnan, de ébren nem tudja felidézni, hogy ki lehet. Az Éj anyánk című drámából és A 22-es csapdájá-ból ismert Alan Arkin játssza a pszichiátert, aki megfejti az álmot.

A hongkongi Wong Kar-wai napjaink egyik legelismertebb ázsiai rendezője, nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint az Édeskettes, a Csungking expressz és a Szerelemre hangolva című gyönyörű szerelemi történet, amely néhány hónapja már az  [origo] tékában is elérhető. Az Eros rá eső harmadának az Ai shen címet adta, a forgatókönyvet Soderberghhez hasonlóan, saját szokásához híven maga írta. A férfi főszerepet Csen Csangra bízta, aki a Tigris és sárkány-ban szerepelt, a nőit pedig Gong Lire, akit a Vörös lámpások és az Isten veled, ágyasom! című filmekből lehet ismerős. A '60-as években-ban játszódó Ai shen egy szabólegény és egy gyönyörű kurtizán hosszú éveken át tartó, beteljesületlen szerelméről szól.

Az Oscar-életműdíjas Antonioni részét a Nagyítás és az Amarcord forgatókönyvírója, Tonino Guerra írta a rendező That Bowling Alley on the Tiber: Tales of a Director című novelláskötetének három darabja alapján. Antonioni az  Túl a felhőkön-höz is ebből a gyűjteményből használt föl négy történetötletet.Az Il Filo Pericoloso Delle Cosé egy negyvenes éveikben járó párról szól, akik rájönnek, hogy házasságuk komoly válságban van, hiszen régen kihunyt már a szenvedély kettejük között. A férj futó kalandba bonyolódik egy fiatal lánnyal, és az élmény hatására föléledt szexualitása megmenti a házasságát. Nem sejti azonban, hogy szeretője találkozni szeretne a feleségével is.


Az Eros letölthető előzetesében felváltva láthatunk jeleneteket a három filmből. Erotikus aláfestőhangok kísérik a gyors egymásutánban sorjázó, lenyűgözően fényképezett képeket. A pszichiáter rendelőjének látványából, megvillanó meztelen combból, ütésre lendülő kézből és hasonló mozaikokból áll össze az ízelítő.

Az Eros premierje a tavalyi torontói filmfesztiválon volt, 2005 áprilisában mutatják be Amerikában, Magyarországon pedig októberben hozza forgalomba az SPI meglepően nagyszámú (8) kópiával.