A Hófehérke és a hét törpét harcművészeti filmként forgatják újra Kínában. A Walt Disney beleegyezett, hogy a törpéket kung-fuzó saolin szerzetesek helyettesítsék az új verzióban.

Yuen Wo Pinget, a Mátrix-trilógia, a Tigris és sárkány és a Kill Bill harcművészeti koreográfusát kérték fel rendezőnek a Hófehérke és a hét törpe harcművészeti változatához, melyet Kínában fognak forgatni az év második felében. Az egyelőre Snow and the Seven névre keresztelt film forgatókönyvét a Pulitzer-díjas Michael Chabon írja. Az alkotók a történetet az 1880-as évekbe, a gyarmati Kínába helyezik át.

A Walt Disney stúdió támogatja az 1937-es rajzfilmklasszikus rendhagyó feldolgozását, melyben törpék helyett kung-fu bajnok saolin szerzetesek lennének az árva lány barátai. Az engedékenység része annak a stratégiának, mellyel a kínai piacra szeretne szép lassan benyomulni a Disney, lehetőleg még a hollywoodi riválisok előtt.

A kínai a világ egyik legvédettebb és legkevésbé fejlett filmipara. A hatalmas országban kevesebb mint 2000, többnyire öreg mozi van, az egy főre eső vetítővásznak aránya 70%-kal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban.

A bevételek elenyészőek, bár a tavalyi év során 50%-kal emelkedett a jegyeladás, és egyes számítások szerint további növekedésre lehet számítani. A helyi filmesek védelmében az állam évente csupán 20 külföldi produkciót enged bemutatni. A bemutató általában hónapokat csúszik, így mire egy film a mozikba kerül, a mozijegy árának ötödéért megvásárolható kalóz-DVD-k már rég elérhetőek a potenciális nézők számára.

Hollywood nagy stúdiói, például a Warner Brothers vagy a Columbia Pictures úgy próbálják megoldani ezt a problémát, hogy helyi vállalatokkal gyártanak közösen filmeket. Ilyen együttműködésből jöttek létre olyan alkotások, mint A hős vagy A repülő tőrök klánja, melyek a nemzetközi piacon is népszerűséget hoztak a harcművészeti filmeknek.

Míg egy amerikai szuperprodukció költségvetése legalább 100 millió dollárra rúg, Kínában ötmillió dollár alatt ki lehet hozni egy ilyen jellegű filmet. Az animációs technológia ára Sanghajban 80%-kal alacsonyabb, mint Los Angelesben.

Eddig a Disney merészkedett a legmesszebbre a kínai piacért folytatott harcban. Szeptemberben nyitják meg a vállalat vidámparkját Hongkongban, és hamarosan Sanghajban is épülni fog egy. A cég tavaly szövetkezett a kommunista ifjúsági ligával, hogy közösen tartsanak kreativitásfejlesztő gyűléseket.

A Disney elnöke, Robert Iger a tavalyi év során négyszer járt az ázsiai országban. Iger a Forbesnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy 290 millió 14 év alatti gyermek él Kínában. Többen vannak, mint az Egyesült Államok teljes lakossága.