Rendező: Tony Scott
Szereplők: Brad Pitt, Robert Redford, Catherine McCormack

Forrás: InterCom
Robert Redford és Brad Pitt egy Astoria-környéki tetőn

A nyugdíjazása előtt álló CIA ügynök (Redford) utolsó melója egykori tanítványának és védencének (Pitt) kínai fogságból való kimentése, miközben ő maga is felelni kényszerül a korábbi küldetések félreértései miatt. Libanon, Marokkó, Kína, Kanada és London mellett Budapest és Tököl is állomásaivá váltak az igen költséges kis világkörüli útnak, a Kempinski hotel előtt pedig tábort vertek - az akkor még friss házasokként - Jennifer Anistonnal ott tartózkodó Pitt rajongói.

Budapest, mint...:  Kétes dicsőség, hogy Kelet-Berlinben már nem találni kellően lepusztult hidegháborús hangulatú negyedeket, míg Budapest szinte átrendezés nélkül beugorhatott a hetvenes évek Berlinjének szerepébe. A filmkészítők hanyagsága viszont, hogy a főszereplők az Astoriánál lévő egyik épület tetetején tartott válságmegbeszélése után a Brandenburgi kapu vagy az Alexanderplatz tévétornyának látványa helyett a kamera madártávlatból lazán végigpásztáz a történelmi Budapest látványosságain Lánchidastól és Szent István bazilikástól.

Forrás: InterCom
Brad Pitt (sapkában) egy magyar falnak támaszkodik

Szuper produkció? Mind a rendező, mind a sztárszínészek munkásságának gyengébb darabjai között tartjuk számon a Kémjátszmá-t. Bár eredetileg remek ötletnek tűnt a Redford és az utódjaként emlegetett Pitt szerepeltetése mester és tanítványaként, a sablonos forgatókönyv ezt jórészt kihasználatlanul hagyta - a végeredmény így egy felejthető ponyvakrimi.