Régi álma teljesült a Görög Zita-rajongóknak! A kifejezetten szégyenlős Playboy-fotósorozat és néhány óvatosan kitárulkozó filmszerep után a 8 mm 2 című erotikus thrillerben végre úgy tekinthetik meg imádatuk tárgyát, ahogy a Jóisten megteremtette őt. Az [origo] filmklub a magyar médiában elsőként számol be erről a kultúrtörténeti jelentőségű eseményről.

A cikkben szereplő képek gyártói és forgalmazói jogosítás, valamint Görög Zita hozzájárulása nélkül szerepeltek az oldalon, ezért eltávolítottuk őket.

A felületes szemlélő számára is egyértelmű a tény: ezen a télen dömping van Görög Zita filmjeiből. Pár moziban matinévetítésen még elkaphatjuk a Fej vagy írás című romantikus komédiát, már nem kell sokat aludni a rettegett Szőke kóla premierjéig sem, és január végén lesz a bemutatója az Underworld második részének, amelyben Zita vakítóan zöld kontaktlencsével felszerelkezve bújik Amelia vámpírkirálynő bőrébe. Az igazán fanatikus rajongók azonban jól teszik, ha a zsebükbe nyúlnak, és megrendelik a 26 éves színésznő közreműködésével készült 8 mm 2 című filmet, amely november 22-én került DVD-forgalomba Amerikában. Mi is tüstént beszereztük az alkotást, hogy beszámolhassunk olvasóinknak a barna szemű szépség filmes karrierjének legújabb állomásáról.

A 8 mm 2-nek a címe ellenére nem sok köze van az 1999-es Nicolas Cage és Joaquin Phoenix nevével fémjelzett - egyébként botrányosan rossz - krimihez. Az utóbbi években a stúdióknak szokásukká vált, hogy ismeretlen színészeket felvonultató, csak videón és DVD-n megjelenő tucatfilmjeiket úgy próbálják vonzóbbá tenni a közönség számára, hogy úgy tesznek, mintha azok egy korábbi, ismert sikerfilm folytatásai lennének. Így futhat bele a gyanútlan tékalátogató például az Amerikai pszichó, az Árnyék nélkül vagy a Vad vágyak állítólagos második vagy harmadik részébe. Ezek a pszeudo-folytatások vagy szolgamód remake-elik a híres elődöt, vagy csak minimális utalást tesznek az eredeti cselekményére. Az utóbbi kategóriába tartozik a Sony Pictures teljes egészében budapesti helyszíneken forgatott 8 mm 2 című filmje is.

A film főhőse egy David Huxley nevű (Johnathon Schaech) feltörekvő ifjú politikus, aki fejre kiköpött Orbán Viktor. Miután ismeretlenek lefilmezik, amint mennyasszonyával (Tish - Lori Heuring) és egy gyönyörű modellel (Risa - Görög Zita) hancúrozik egy hotelszobában, David kétségbeesetten próbálja megtalálni a zsarolót, aki hatalmas összeget követel a felvételért. A budapesti peep-show-k és szexklubok világában folytatott hajsza gyilkossággal és David elrablásával végződik. Tishnek ötmillió dollárt kell összeszednie, különben lőttek a vőlegény ígéretes karrierjének...

Az erotikus thrillerek rajongói nem járnak éppen rosszul, ha egy szerda esti házimozizáshoz a 8 mm 2-t választják. A színészi játék jóval színvonalasabb, mint amilyet az ilyen műfajú filmeknél megszokhattunk. Lori Heuring kifejezetten hiteles alakítást nyújt, és megdicsérhetjük Alex Scarlist is, aki Tish lánglelkű, meleg öccsét játssza. A gyenge láncszem a gárdában Johnathon Schaech, aki robotszerű hanghordozásával és végtelen rezignáltságával hamar nevetségessé válik. Pedig tíz évvel ezelőtt az Elátkozott generáció és Tom Hanks rendezői bemutatkozása, a Nyomul a banda főszerepeivel Schaech filmes karrierje lendületes startot vett, de egyre valószínűbb, hogy a 36 éves színész már sosem fogja beváltani a hozzá fűzött korai reményeket.

A magyar nézők külön örülhetnek, mert kisebb szerepekben számos honi színész is feltűnik a filmben. A Daniel Auteuilre emlékeztető Illyés Barna ügyesen hozza a lepattant detektívet, Schramek Géza megfelelően ellenszenves a zsaroló szerepében, és ha csak egy pár percre is, jó újra látni A miskolci boniésklájd-ban tavaly remeklő Haumann Mátét. A Gábor nevű pornófotóst játszó Kovács Ferencet pedig megnézhetnék maguknak a magyar rendezők, természetes rosszfiús sármjával javára válhatna pár hazai produkciónak. A film első jelenetében a sasszeműek kiszúrhatják, hogy a bírósági jegyzőt a legbájosabb magyar pornószínésznő, Király Katalin alakítja.

A színészi játék persze mellékes egy erotikus thrillernél, az ilyen filmek nézői leginkább azt várják el, hogy bizonyos időközönként ruhátlan női testeken legeltethessék szemeiket. Ezt a feladatot példásan teljesítik is a 8 mm 2 alkotói: Görög Zita és Lori Heuring forró jelenetei mellett számtalan alkalommal jelennek meg pucér hölgyek a film 107 perce alatt.

Na de térjünk rá a lényegre! Rendesen megkapják a magyarok a betevő Görög Zitájukat? A válasz egy határozott igen. A cikk további részében kivesézzük azt a hat jelenetet, amelyben feltűnik az ellenállhatatlan szépségű egykori modell.

Jelenet #1: Meztelen lubickolás
Helyszín: A budapesti Rudas fürdő nagymedencéje
Időtartam: 1 perc 11 másodperc (5:55 - 7:06)

Forrás: [origo]

Mi történik? Zita anyaszült meztelenül átússza a Rudas fürdő 50 méteres medencéjét, kimászik a vízből, nedves haját kicsavarja, majd ráfekszik egy törülközővel letakart napozószékre.

Szubjektív: Ami nem sikerült sem a Playboy, sem a Perfect 10 fotósának, a 8 mm 2 rendezőjének összejött: levarázsolta Görög Zitáról a bugyit. Meg nem erősített forrásból úgy tudjuk, hogy Zita nem kifejezetten örül annak, hogy ez a jelenet belekerült a filmbe. Pedig nincs ebben semmi szégyellnivaló. A legnagyobb színésznők közül is jó páran álltak már a kamerák elé totál pucéran. Lehet, hogy ezt egy igényesebb produkcióban tették, az is lehet, hogy meztelenkedésük talán dramaturgiailag indokoltabb volt, de az biztos, hogy egyikük sem mutatott ennyire fenségesen.

+ + +

Jelenet #2: Ármánykodás az ablak alatt
Helyszín: Egy Veszprém-közeli szálloda kertje
Időtartam: 6 másodperc (9:15 - 9:21)

Forrás: [origo]

Mi történik? Zita egy rosszarcú férfivel beszélget, észreveszi, hogy valaki figyeli az ablakból, felnéz.

Szubjektív: Hat másodperc még Meryl Streepnek is kevés lenne, hogy bármit is érzékeltessen, de én itt elhittem Zitának, hogy éppen cselszövést tervel ki, és legény legyen a talpán az, aki ellen tud állni annak a csábító pillantásnak, amivel az ablakból kukkoló férfit illeti.

+ + +

Jelenet #3: Csábító tánc
Helyszín: Egy népszerű III. kerületi szórakozóhely
Időtartam: 3 perc 22 másodperc (11:58 - 15:20)

Forrás: [origo]

Mi történik? Zita erotikus táncot lejt egy vonzó, szőke nővel, közben a következő beszélgetés zajlik le közöttük:

Szőke nő: This afternoon you knew we were watching you, didn't you? (Délután észrevetted, hogy nézünk téged, ugye?)
Zita: You and your husband... (Te és a férjed...)
Szőke nő: Fiancee... (Vőlegényem...)
Zita: My name is Risa (Risának hívnak)
Szőke nő: Tish (Engem pedig Tishnek)
Zita: Why did you come here? (Miért jöttél ide?)
Szőke nő: To dance (Csörögni)
Zita: (kivehetetlen)
Szőke nő: To get away. A little adventure... (Hogy kimozduljunk. Egy kis kaland...)
Zita: And have you had an adventure? (És megvolt a kaland?)
Szőke nő: Not really (Nem igazán)
Zita: You want one? You and your fiancee? (Szeretnétek egyet? Te és a vőlegényed?)
Szőke nő vőlegénye: Hey! (Csákeszmákesz!)
Szőke nő: David, Risa. Risa, David.
Zita: I'll get my things (Hozom a cókmókomat)

Szubjektív: A jelenet alatt a Goldfrapp együttes Twist és Tiptoe című számai szólnak. Számomra ez kissé rontott a hitelességen. Kétlem, hogy a szóban forgó népszerű III. kerületi szórakozóhelyen akár csak egy Goldfrapp-nótát is felrakna a dj, nemhogy mindjárt kettőt egymás után. Ezzel a jelenettel J. S. Cardone rendező egyértelműen megidézi a zöld nagypapapulcsis Michael Douglas és az aranyszínű miniruhát viselő Sharon Stone párzási táncát az Elemi ösztön című erotikus thriller-klasszikusból. Görög Zita határozottan csábítóbban rakosgatja csülkeit, mint Michael Douglas tette, pedig egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a magas lányok inkább ne táncoljanak, mert nem áll jól nekik.

+ + +

Jelenet #4: Édeshármas
Helyszín: A Veszprém-közeli szálloda egyik szobája
Időtartam: 2 perc 55 másodperc (15:36 - 18:31)

Forrás: [origo]

Mi történik? Zita egy vonzó, szőke nővel és egy jóképű férfival szeretkezik.

Szubjektív: Erről a jelenetről is egy Görög Zita-nyilatkozat jutott egyből az eszembe. A színésznő a Fej vagy írás kapcsán azt mondta a Reform újságírójának, hogy nehezen mentek neki a csókjelenetek, mert a teste azonnal jelzett, hogy idegen férfiról van szó, ezért minden csók után rosszul lett, és bedagadt a torka. Ha tényleg ez a helyzet, a 8 mm 2 forgatásán Zita nem kímélte a szervezetét. Amellett, hogy egy idegen férfival és egy idegen nővel is hosszasan smárol, orális szexet ad és kap, még egy idegen férfi ágyékát is meggyőzően megüli.

+ + +

Jelenet #5: Hulla a kádban
Helyszín: Egy Lánchídra néző lakás fürdőszobája
Időtartam: 11 másodperc (1:23:13 - 1:23:24)

Forrás: [origo]

Mi történik? A látszólag halott Zita egy fürdőkádban fekszik.

Szubjektív: Tökéletes hulla-alakítás Zitától, se egy szempillarezdülés, se egy arcizomrángás. Laura Palmer gratulációit küldi.

+ + +

Jelenet #6: Bűnbanda a földalattin
Helyszín: a millenniumi földalatti vasút kocsija
Időtartam: 50 másodperc (1:41:23 - 1:42:13)

Forrás: [origo]

Mi történik? Zita öt férfi társaságában felszáll a Mexikói út irányában közlekedő kisföldalatti egyik szerelvényére. A kompánia tagjai sejtelmes pillantásokat váltanak egymással.

Szubjektív: Nagyon sajnáltam, hogy ilyen rövid volt ez a jelenet, mert Zita iszonyatosan édes ebben a fekete sapiban. Valószínűleg még modellként sajátította el azt a képességet, hogy mindig úgy fordul a kamera felé, hogy arcát a legelőnyösebb szögből mutassa. Egy kínzó kérdést azonban mindenképpen felvet ez a jelenet: vajon Görög Zita szokott még metrón utazni?

(A 8 mm 2 című film Magyarországon 2006. március 8-án kerül DVD-forgalmazásba.)