Értelem és érzelem

Vágólapra másolva!
Először is jegyezzük meg Jeffrey Wright nevét, mert a Szirianával előlépett élvonalbeli hollywoodi színésszé! Nem sztárrá, mert a testénél mindig fontosabb lesz a tekintete. Másodszor is, idézzük fel, hányszor láttuk már valójában, legfeljebb nem tudtunk róla, mert annyira más volt minden alakításában! Harmadszor pedig csodálkozzunk rá arra, mennyire értelmes, intelligens, művelt - egyértelműen méltó a hódolatunkra.
Vágólapra másolva!

Jeffrey Wright végre divatba jött Hollywoodban, belépett az amerikai film legizgalmasabb epizodistáinak sorába. Willem Defoe, William H. Macy, Chris Cooper, John C. Reilly, Philip Seymour Hoffman - és még hosszan sorolhatnánk azokat, akik mindig meg tudnak lepni minket, mert úgy váltogatják arcukat, ahogy csak a legjobb színészek.

Ez tulajdonképpen már az első komoly szerepénél kiderült, mégis hosszú volt az út a Basquiat-tól a Szirianá-ig. Éppen tíz év.

Eleinte nem is akart színész lenni. Politológiát tanult az egyetemen, de aztán rájött, hogy mégsem ez érdekli igazán. Washingtonban született, ott nőtt fel, talán innen származott a kezdeti a vonzalom a politika iránt. Aztán New Yorkba költözött, és belevetette magát a színészetbe. Tanulni sem volt tovább kedve - alig két hónapig járt a a New York University színész szakára. Azonnal dolgozni akart. Így emlékszik vissza erre az időszakra: "Mivel nem volt határozott elképzelésem arról, hogy mit akarok, elkezdtem színjátszani. Már régebben motoszkált bennem a vágy, de azt hiszem, valamiért féltem kipróbálni. Aztán egyszer csak megtettem az első lépést. Azt hiszem, azelőtt attól tartottam, nem tudnék mit mondani, amikor kilépek a színpadra, vagy a kamera elé."

Hamar kiderült, hogy bőven van mit mondania - a szövegen kívül, vagy azon keresztül. Színházi munkákkal kezdte, és a színpadtól azóta sem szakadt el. Első nagy sikerét Tony Kushner darabjában, az Angyalok Amerikában meleg ápolójaként aratta. Az alakításért elnyerte a legrangosabb amerikai színházi elismerést, a Tony-díjat.

Szerencsére még azok is pontosan tudhatják, milyen lenyűgöző volt, akik nem lehettek jelen a Broadway előadásain. 2003-ban ugyanis Mike Nichols minisorozatot rendezett a színdarabból, amelyben Jeffrey Wright megtarthatta a szerepét. Al Pacino, Meryl Streep és Mary-Louise Parker mellett elnyerte érte a legrangosabb televíziós elismerést, az Emmy-díjat is. Márciustól itthon is meg lehet venni DVD-n.

Forrás: HBO
Angyalok Amerikában | Meryl Streep és Jeffrey Wright

Ebből is kiderül, hogy Jeffrey Wright tehetsége épp úgy érvényesül filmen, mint színpadon, de számára azért van különbség a kettő között: "A filmek könnyebbek, és jobban fizetnek. Erényük, hogy sokkal fontosabb bennük a csapatmunka. Ez a hátrányuk is. Amikor az ember színpadra lép, az időt és a teret kell uralnia. Ezt a fajta kielégülést a film nem adja meg. Szeretem a színházat, és remélem, hogy még mindig van hatása az emberekre. A legtöbb korombeli színész azt sem tudja, milyen színpadon játszani, fogalmuk sincs róla. Erőfeszítést sem tesznek azért, hogy megismerjék. Ez az egyik oka annak, hogy én nem forgatok olyan gyakran. Meg az, hogy a filmeket túlságosan eluralták a vállalatok, az ő értékrendjük, és az anyagi szempontok. Ezek gyakran tökéletesen ellentétesek a film értékrendjével."

Forrás: [origo]Forrás: UIP Dunafilm
Basquiat (1996)A mandzsúriai jelölt (2004)

Azért az nem teljesen igaz, hogy Jeffrey Wright nem forgat sokat. Az 1996-os Basquiat óta - melyért azonnal elkönyvelhette az Independent Spirit Award legjobb férfi alakításnak járó jelölését - minden évben játszott két-három filmben. Köztük olyanokban, mint Woody Allen Sztárral szemben-je, vagy Ang Leetől A pokol lovasai; de szerepelt Ethan Hawke mellett, a Hamlet modernizált változatában, Will Smith-szel az Ali-ban, Samuel L. Jackson ellenségeként a Shaft-ben, és ő volt Martin Luther King egy életrajzi filmben, a Boycott-ban. Ezen a forgatáson ismerte meg a feleségét, Carmen Ejogo színésznőt, akitől azóta gyereke is született.

Az utóbbi pár évben szintén többször láthattuk a moziban: A mandzsúriai jelölt-ben depresszióba esett Öböl-háborús katonát alakított, a Hervadó virágok-ban pedig Bill Murray fura egyiptomi szomszédját. Ezután forgatta a Szirianá-t Stephen Gahgannel.

Forrás: Best Hollywood
Hervadó virágok | Jeffrey Wright és Bill Murray

Az olajipar korrupt összefonódásait feltáró filmben Bennett Holidayt alakítja - egy ügyvédet, aki előbb tisztának tűnik, majd mégis úgy dönt, hogy a rendszer része kíván lenni. "Bizonyos szempontból az egész gépezet működését reprezentálja" - vélekedik a szerepről. "Bennett olyan, mint azok a fiatal srácok, akiket olyan könnyen elbódít a pénz és a hatalom. Pont úgy, mint a mai fiatal színesbőrű férfaikat, akik egy pillanat alatt félredobják az erkölcsi aggályaikat, ha pénz és hatalom közelébe kerülnek. És tényleg ez kell ahhoz, hogy hozzájussanak. Bennett is veszélyes pályán játszik, de a nyertesek közé akar tartozni inkább, mint hogy kizárják a játékból. Ez motiválja a tetteiet."

Forrás: InterCom
Sziriana | Tim Blake Nelson és Jeffrey Wright

A többi főszereplőhöz - George Clooney-hoz és Matt Damonhoz - hasonlóan, Jeffrey Wright is úgy érzi, hogy a Sziriana, és a többi politikai témájú film nagyon időszerű és fontos alkotás, ilyenekben szeretne dolgozni a továbbiakban is. "Azok a filmek érdekelnek, amiknek politikai relevanciája van, a korunkról szólnak, és olyan kérdéseket boncolgatnak, amiket a színház nem tud." Mert színházban azért továbbra is fellép: Don Cheadle-lel ketten szerepelnek a Broadway Topdog/Underdog című előadásában, és This is How It Goes című darabban, melyben Ben Stiller és Amanda Peet a partnerei.

Forrás: Broadway
Topdog/Underdog | Jeffrey Wright és Don Cheadle

Úgy tűnik, neki sikerült a nyertesek csapatába kerülnie úgy is, hogy nem kellett az erkölcsi értékrendjét feladni. Készülő filmjeiben is csak élvonalbeli sztárokkal játszik: most épp Nicole Kidmannel és Daniel Craiggel forgatja a The Visiting című filmet, amelyet A bukás rendezője, Oliver Hirschbiegel jegyez; majd a James Bond következő epizódjában, a Casino Royale-ban tűnik fel; végül újra az Angyalok Amerikában Oscar-díjas rendezőjével, Mike Nicholsszal dolgozik. Nem fog sokat pihenni.

Gyárfás Dóra