Vágólapra másolva!
Hollywoodban simán rekonstruálják Párizs vagy Berlin utcáit, feldolgozzák az európai irodalom klasszikusait vagy éppen újraforgatják a legsikeresebb európai filmeket. Egyvalamiben viszont mégis behozhatatlan az öreg kontinens: csak itt nevelnek ki olyan dívákat, akiknek természetes adottságuk a lenyűgöző szépség, a glamúr és a tehetség. Sophia Loren és Catherine Deneuve nyomdokain a következő tíz európai színésznő döngeti Hollywood és a világsiker kapuját.
Vágólapra másolva!

10. Leonor Watling

Dicsőség hazai pályán: Tagadhatatlan, hogy az európai mozi világában Pedro Almodóvárnál jobb szeme senkinek sincs a színésznőkhöz, bár üresedés ritkán akad a háremében. Némileg kakukktojásnak tűnt az életműben a Beszélj hozzá!, hiszen a régi ismerős arcok és az idegösszeomlás szélén álló asszonyok helyett, teljesen más a kiinduló szituáció. Leonor a fél filmet kómában töltötte, az arcát mégse feledtük el azóta. A magyar nézőknek ismerős lehet még az Anyám a lányokat szereti című badarságból, legközelebb pedig a halálraítélt spanyol forradalmár, Salvador kedveseként láthatjuk.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Almodóvar egyengette Isabel Coixet rendezőnő útját is, aki már második angol nyelvű rendezésével (A szavak titkos élete) hódított nálunk is. Mindkét filmjében szerepelt Leonor; különösen emlékezetes a fájdalmasan szép, Az élet nélkülem mellékszerepe, amelyben tanúbizonyságot tett arról is, hogy nem kell a latino szépségek fantáziátlan skatulyájába száműzni. A Paris Je t'aime tabló egyik rövid szegmensében (Bastille) is egymásra talált a Coixet-Watling nyerő páros, a francia fővároshoz intézett szerelmeslevél pedig a cannes-i filmfesztivál egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

+ + +

9. Dobó Kata

Dicsőség hazai pályán: Kata vörös fürtjei A miniszter félrelép óta az országimázsunk részévé váltak és senkit sem igazán érdekelt, hogy tud-e színészkedni ez a lány, csak, hogy vetkőzzön le minél gyakrabban. Felejthető volt az Ámbár tanár úr és az Európa Expressz, de hamarosan már lehetett arról csámcsogni, hogy a gátlástalan, karrierista céda nem rest a vagy fél évszázaddal idősebb, nem éppen férfiszépségnek tartott, de egyedüli magyar milliárdos producerrel (Andy Vajna) összeszűrni a levet. A szerelem azonban ma is tart és tavaly végre egy remek magyar filmben (Csak szex és más semmi) is láthattuk épkézláb, többdimenziós szerepben Katát. Nyerő csapatot sose cserélj le: Goda Krisztina újra Csányi Sándorral és Katával forgatott, az '56-os forradalom és az olimpia eseményeit felelevenítő Szabadság, szerelem október 23-án kerül a mozikba.

Forrás: [origo]

Habla-vous English? Igazából az érdekkapcsolat sötét árnya akkor kezdett elvonulni a Vajna-Dobó páros felől, amikor a fehér limuzinos nyalka herceg sem tudta befuttatni a mi Katánkat Hollywoodban. Pedig próbálkoztak derekasan, de az Elemi ösztön 2 pincérnője, vagy a 15 perc hírnév "vörös lány"-a nem rázták fel a filmvilágot. Mókás volt a hatalmas buktának bizonyult Rollerball-ban Katya Dobolokova-ként viszontlátni és nyúlfarknyi kulcsszerepet kapott egy Helyszínelők-epizódban is. A jövő a nemzetközi porondon is némileg biztatóbb, a Blood and Chocolate-ben egész elől szerepel a stáblistán Olivier Martinez és Hugh Dancy után.