Elhunyt Bertók Lajos

Vágólapra másolva!
Mundruczó Kornél negyedik, Delta című nagyjátékfilmjének forgatása a felénél tartott, amikor a film férfi főszereplője, Bertók Lajos tragikus körülmények között elhunyt.
Vágólapra másolva!

A Mundruczó Kornél rendezésében készülő Delta című film főszereplője, a kíváló színész, Bertók Lajos balesetben elhunyt. A rendező nyilatkozata szerint a film forgatási munkálatai jelenleg félúton akadtak el, az alkotók szerint az eddig leforgatott anyag minden jelenetében művészi énjének teljességét mutatja az elhunyt színész. A film további munkálatairól az elkövetkező hetekben fog csak döntés születni, de az alkotók minden tőlük telhetőt megtesznek a jövőben, hogy a film mindenképp elkészüljön, és méltó módon, megalkuvás nélkül szolgálja a nagyszerű művész emlékét.

A negyvenévesen elhunyt Bertók Lajos a Budapesti Kamaraszínház társulatának tagja volt; színházi szerepei mellett játszott többek közt a '99-es A mi szerelmünk-ben, Gárdos Péter Porcelánbaba című filmjében, és a tavalyi Az igazi Mikulás-ban is. 2003-ban művészeti tevékenységéért Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

A Delta, amely részben a Hamlet-en és az Elektrá-n alapul, egy testvérpár szerelmét meséli el, egy képzeletbeli világban, a közeljövőben. A Delta egy börtönszerű térség neve egy kikötőváros közelében, ahova a kontinens hatósága a különböző okokból nem kívánatos embereket zárja. Michail (Bertók Lajos), aki gyerekkora óta nem járt itt, egy jó üzlet reményében érkezik a Deltába. Az ürügy, hogy meghalt édesapja temetésére jött, aki egykor nagy tiszteletnek örvendő halász volt. A férfi megtudja, hogy édesapját megölték, és anyja a terület önjelölt kormányzójával él együtt. Fauna (Tóth Orsolya - Johanna), Michail lánytestvére elmondja Michailnak, hogy apjuknak embercsempészés miatt kellett meghalnia, a gyilkos maga a kormányzó, anyja szeretője. Fauna azonnal elbűvöli Michailt zavarba ejtő szépségével. A bosszúra éhes lány Michail személyében társra talál ahhoz, hogy megdöntsék ezt az álkirályságot.