Scarlett Johansson Velencében találkozik az angol királynővel

Vágólapra másolva!
Kihirdették az idei velencei filmfesztivál hivatalos versenyprogramját, melyet a Scarlett Johansson főszereplésével készült Brian De Palma-film nyit meg augusztus 30-án. Többek közt Darren Aronofsky, Stephen Frears és Alain Resnais új filmjeinek is itt lesz a világpremierje.
Vágólapra másolva!

A velencei filmfesztivál szervezői ma jelentették be római sajtótájékoztatójukon az idei, augusztus 30. és szeptember 9. közt megrendezésre kerülő fesztivál hivatalos versenyprogramját. Mint korábban már kihirdették, a nyitófilm Brian De Palma The Black Dahlia című film noirja lesz, melyben Scarlett Johansson játssza a főszerepet. A negyvenes években játszódó történet két Los Angeles-i nyomozóról szól, akik a Fekete Dáliának elnevezett, titokzatos körülmények közt elhunyt lány gyilkosát keresik. A nyomozókat Josh Hartnett és Aaron Eckhart alakítják, a filmben Hillary Swank is játszik.

A programba került Darren Aronofsky régóta várt, ambiciózus filmje, a The Fountain is, amelynek ezer évet felölelő cselekményében Rachel Weisz és Hugh Jackman keresi az örök élet titkát. A versenyben szereplő további amerikai filmek: Emilio Estevez Bobby című, Robert Kennedy meggyilkolását feldolgozó, veterán színészgárdát szerepeltető drámája Sharon Stone-nal, Anthony Hopkinsszal és Demi Moore-ral, illetve Allan Coulter Hollywoodland-je, amely Superman híres megformálójának, George Reevesnek a titokzatos halálával foglalkozik, és két különböző típusú szívtiprót is láthatunk benne: Ben Afflecket és Adrien Brodyt.

A Pop, csajok, satöbbi angol rendezőjének, Stephen Frearsnek az új filmje is Velencében debütál. A The Queen című dráma a brit királyi család életét mutatja be a Diana hercegnő halálát követő időszakban; II. Erzsébetet Hellen Mirren alakítja a filmben. A másik angol versenyfilm Az ember gyermeke című sci-fi Alfonso Cuaróntól Clive Owennel, Julianne Moore-ral és Michael Caine-nel a főszerepben.

Forrás: [origo]
Clive Owen és Julianne Moore Az ember gyermeke című filmben

A Tavaly Marienbadban és a Szerelmem, Hiroshima legendás rendezője, a 84 éves Alain Resnais még mindig aktív, Petites peurs partagées című, egy Alan Aykbourn-színdarabon alapuló új filmje is bemutatásra kerül.

A további versenyfilmek: La stella che non c'e (Gianni Amelio), Nuovomondo (Emmanuele Crialese), Quei loro incontri (Jean-Marie Straub, Daniele Huillet), L'intouchable (Benoit Jacquot), Nue propriété (Joachim Lafosse), Zwartboek (Paul Verhoeven), Ejforija (Ivan Viripajev), Fallen (Barbara Albert), Sang sattawat (Apichatpong Weerasethakul), Hei yanguan (Tsai Ming-Liang), Fangzhu (Johnny To), Mutshi-shi (Katsuhiro Otomo), Paprika (Satoshi Kon), Daratt (Mahamat-Saleh Haroun).

A velencei filmfesztivál programjában egy magyar film is szerepel majd: a Kritikusok hete elnevezésű szekcióban vetítik Nemes Gyula nagyjátékfilmjét, az Egyetleneim-et, amely a legjobb elsőfilm, illetve a nemzetközi kritikusok díjáért száll versenybe.