Költözzünk be a moziba!

Vágólapra másolva!
Elképesztő mennyiségű filmmel árasztják el a forgalmazók az év hátralevő részében a mozikat, és a jó hír, hogy néhány nézhető is lesz közöttük. Eseménydús hónapok állnak előttünk: visszatér James Bond, leomlik a WTC, kitör az 56-os forradalom, és fokozódik a globális felmelegedés. Sok fiatal rendezőtehetség jelentkezik új filmmel, például Tom Tykwer, Alfonso Cuarón vagy Pálfi György, de mellettük több nagy öreg is visszatér, úgymint Woody Allen, Martin Scorsese, Oliver Stone és Ridley Scott. Csemegézzetek a választékból!
Vágólapra másolva!

Taplógáz (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby)
Rendezte: Adam McKay
Szereplők: Will Ferrell, John C. Reilly, Sacha Baron Cohen, Michael Clarke Duncan, Monica Ivey, Amy Adams, Leslie Bibb, Gary Cole, Elvis Costello
Bemutató: 2006. szeptember 14. - [origo] filmklubos vetítéssel

Miről szól? Ricky Bobby nemzeti hős, a Nascar királya, legyőzhetetlen a pályán. Amikor feltűnik a színen egy trónkövetelő francia autóversenyző, Bobby külsőségekre épített élete kártyavárként omlik össze.

Szükséges ez? Normális esetben azonnal a falra mászunk bármelyik filmtől, amelynek a plakátján Will Ferrell nevét látjuk a cím felett. A Taplógáz esetében mégis bizakodó álláspontra helyezkedtünk, ugyanis Adam McKay rendező volt a felelős a 2005-ös A híres című komédiáért is, amely a kevés nézhető Will Ferrell-opusz egyike volt. Ha a főszereplő erőltetett idétlensége az agyunkra is menne, mindig ott van John C. Reilly és Sacha Baron Cohen, hogy biztosítsák a visszafogott, minőségi szórakoztatást.

Sikerképlet: (Ágyúgolyó futam - Roger Moore + még egy Burt Reynolds + Ali G) / Tahi Tóth László humora

+ + +

Kárhozott szeretők (Ask the Dust)
Rendező: Robert Towne
Szereplők:Colin Farrell, Salma Hayek, Donald Sutherland
Bemutató: 2006. szeptember 14.

Miről szól? Olasz bevándorló írópalánta szép amerikai nőt szeretne, mexikói bevándorló pincérnő gazdag amerikai férfit szeretne, helyette egymást kapják osztályrészül, de azt is megtudjuk, hogy a füves cigi árt a tüdőnek és halált okoz.

Szükséges ez? Farrell és Hayek duójától leginkább izzó, perzselő szenvedélyre számítanánk, ehelyett egy lagymatag, közhelyes románcot kapunk a gazdasági világválság idejéből. A film producere Tom Cruise, aki úgy gondolta, hogy szükség van még egy olyan béna filmre, mint saját 14 évvel ezelőtti nevetséges ír kalandja, a Túl az Óperencián. Legalább a főszerepet nem magára osztotta, de idegesítő akcentusokban így is lesz részünk. Aki a két mutatós sztár miatt menne a moziba, válassza inkább a Miami Vice-t vagy a Las Bandidas-t.

Sikerképlet: (Desperado - szex - akció) + (Túl az Óperencián - Cruise & Kidman)

+ + +

Mansfeld
Rendező:
Szilágyi Andor
Főszereplők: Fancsikai Péter, Pindroch Csaba, Nagy Ervin, Eperjes Károly, Maia Morgenstern
Bemutató: 2006. szeptember 14.

Miről szól? Mansfeld Péter és barátai balhés kölykök, akik nem riadnak vissza egy kis lopástól vagy garázdaságtól, ám amikor letartóztatják őket, fény derül Mansfeld igazi bátorságára.

Szükséges ez? Az 1959-ben, tizennyolc évesen kivégzett Mansfeld Péter története sajátos adalék az '56-os forradalom és az azt követő évek ismeretéhez, amelyet, ha hihetünk az előzetes kritikáknak, sikerült különösebb pátosz nélkül filmre vinni. Kicsit rémisztő, hogy a Tibor vagyok, de hódítani akarok főhősét kell megpróbálnunk komolyan venni a vásznon, de igyekszünk majd arra koncentrálni, hogy az a film nem Fancsikai Péter miatt volt borzasztó.

Sikerképlet: Szabadság, szerelem - Andy Vajna - Dobó Kata + Medvigy Gábor operatőr képei