Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Almodóvar, a szenvedélyek krónikása

Vágólapra másolva!
Napjaink legmegbízhatóbb európai rendezője 26 éve zsinórban szinte csak jó filmeket rendez. Sokadik csúcsteljesítménye, a Volver megérkezett a magyar mozikba, a tékákban pedig mostanra majdnem az egész életmű elérhető. Ha teljes képet szeretnénk kapni a spanyol rendezőzseniről, akkor elengedhetetlen tizenhat filmből álló életműve minden darabjának ismerete. A karakterek éppúgy visszaköszönnek, mint az őket alakító színészek, egy-egy feltűnő motívum egy későbbi filmben bővebb kifejtést nyer, ami pedig egyszer végtelenül komikus, az egy másik megközelítésben sötét és riasztó. A madridi underground világától az Oscar-díjas melodrámákig hosszú és szövevényes út vezetett, amelyet korábbi összeállításunk aktualizált változatában tekintünk át újra.
Vágólapra másolva!

Eredeti cím: Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón

Szereplők: Carmen Maura, Olvido 'Alaska' Gara, Eva Siva, Julieta Serrano, Cecilia Roth, Felix Rotaeta

Almodóvar csodálatos világa: szadista rendőrök, mazochista háziasszony, Avon Lady, pisiszex, rocksztárból boleró-énekesnő

A nők: azaz lányok, merthogy a 35 éves Carmen Maura húszéves szűzlányt játszik, akit a rendőrök megerőszakolnak. Barátnője, Bom leszbikus punkénekesnő, aki beleszeret a mazochista háziasszonyba, Luciba, akit férje nem elégít ki kellően. Pepi közben forgatókönyvet ír a nem mindennapi baráti körről - Carmen Maura nem utoljára alakítja Almodóvar alteregóját.

A férfiak: egytől egyig karikatúrák. A rendőrök a fasisztoid diktatúra örökségei és egyben a latin machók paródiái, csakúgy, mint Luci férje, aki a feleség önkínzó hajlamaira szélsőségesen reagál.

Feledhetetlen: a 16 éves Bom benyit a konyhába, ahol meglátja a középkorú háziasszonyt, Lucit - szerelem első látásra. "Negyvenéves, petyhüdt bőr. Pont, ahogy szeretem!" - simogatja Bom Luci karját, majd az arcára pisil.

Értékelés: igazi sokk lehet a bizarr korai remek megtekintése azoknak, akik az ezredforduló környékének Almodóvar filmjein edződtek, ez a film azonban a "Movida" nevű spanyol újhullám terméke. A hatvanas évek New York-i és londoni mozgalma a diktatúra miatt jóval később érte el Spanyolországot, a Pepi, Luci, Bom... egyértelműen a korabeli madridi underground ezoterikus körképe, róluk szól, velük és nekik készült. Mindenki másnak egy kuriózum, amely a történet végén megcsillantja Almodóvar szerelembe esését a melodrámával is.

(Tévében, klubvetítéseken el lehet csípni)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről