Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Név: Justin Theroux

Született: 1971. augusztus 10., Washington, Columbia

Nemzetiség: amerikai

Miért imádjuk? Mert ő egy igazán izgalmas férfi, aki annak ellenére, hogy simán megélhetne abból, hogy hihetetlenül jóképű, mégis a nehezebb utat választja magának és sorra vállalja a furábbnál furább karakterek megformálását filmjeiben. Sőt, az utóbbi években a rendezéssel is megpróbálkozott, ahol igazán a háttérben maradhat, és fájó szívvel kell megelégednünk azzal, hogy csak a nevét láthatjuk a filmvégi stáblistán.

Forrás: [origo]

Honnan ismerheti a magyar? Aki szemfüles, az láthatta őt az Ally McBeal-ben és a Szex és New York két epizódjában is (ez utóbbi sorozatban két különböző partnerét is alakította  főszereplő Carrie-nek egy év különbséggel), majd az Amerikai pszichó című filmben Patrick Bateman egyik riválisaként, ám az igazi sikert a David Lynch rendezte Mulholland Drive hozta meg számára, ahol ő volt Adam, a fura szemüveges rendező. Ezután ismét könnyedebb filmek következtek, például egy apró, de annál látványosabb szerep, barátja, Ben Stiller kedvéért a Zoolander-ben, ahol rasta DJ-ként láthattuk breakelni (ha felismerte egyáltalán valaki), majd a Charlie angyalai második részében gonoszkodott tökéletesre gyúrt testtel. Újabb oldalát mutatta meg a Sírhant művek Joe-jaként, majd a Miami Vice moziváltozatában is feltűnt néhány jelenetben. Jelenleg látható a hazai mozikban David Lynch legújabb filmje, az INLAND EMPIRE, melynek egyik férfi főszerepét a rendező ismét Justinra bízta. Úgy tűnik, hogy ő lesz a kultikus rendező új kedvence Kyle MacLachlan helyett.
  
Kötelező Justin: A Mulholland Drive egyike az emészthetőbb Lynch-filmeknek, tehát azok is megpróbálkozhatnak vele, akik esetleg a Twin Peaks-nél elveszítették a fonalat, hogy a rendező további munkásságával is megismerkedjenek. Justin hitelesen alakítja a feltörekvő fiatal rendezőt, akinek élete egyik-napról a másikra gyökeresen megváltozik. Egyébként a filmben a saját napszemüvegét viseli, ami azóta is egyik jellegzetes öltözéke maradt. A Sírhant Művek a világ egyik legjobb sorozata, így az már csak hab a tortán, hogy a negyedik évadban jópár epizódon keresztül Justin is helyet kapott benne, mint Brenda szaxofonos szomszédja, aki egy rövid viszonyt követően sajnos hamar lapátra kerül, amikor Brenda korábbi szerelme Nate ismét meglenik a színen. Ezt a sorozatot tényleg kötelező megnézni.

Forrás: [origo]

Néznivaló: David Lynch rajongói már nyilván túl vannak az INLAND EMPIRE megtekintésén, de aki eddig még hezitált, hogy megnézze-e a rendező legújabb agymenését, annak mindenképpen javaslom, hogy vállalja be. A sok tucatfilm mellett nem árt néha egy kis borzongató piszhózis. A film előzetese itt látható. Justin Theroux első rendezése a Dedication című romantikus dráma, melyet idén mutattak be a Sundance filmfesztiválon. A film alaptörténete nem tűnik túl eredetinek: egy különc gyermekkönyv-szerző (Billy Crudup) munkakapcsolatba kerül egy gyönyörű illusztrátor lánnyal (Mandy Moore), akibe nyilván előbb-utóbb beleszeret. A kettejük viszonyának alakulásáról szól a film. A banális sztori ellenére, az előzetes alapján kellemes filmnek ígérkezik. Mivel nálunk tutira nem fog a mozikba kerülni, így annak, aki szeretné megnézni a filmet, nincs más dolga, mint megvárni az amerikai DVD-megjelenést és interneten megrendelni.
 
Hallgatnivaló: A Muse Hysteria című számának klipje minden Justin rajongónak kötelező darab, hiszen ő a főszereplője.

Kattintanivaló: Hivatalos rajongói oldala itt található, ahol nemcsak első rendezéséről olvashatunk, hanem megtalálhatjuk a vele készült interjúk szövegét is.

Forrás: [origo]

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Justin a vermonti Bennington főiskolán szerzett diplomát vizuális művészet és dráma tagozaton és sokáig grafikusként kereste a kenyerét. 
Mivel Washingtonban nőtt fel, ezért nem meglepő, hogy zenei ízlését az ottani punk és hardcore színtér jelentősen befolyásolta. Kedvenc zenekarai között megtalálható a Black Flag, a Minor Threat és a Fugazi is. Legkedvencebb zenekara mégis a Deerhoof, akikhez szoros barátság fűzi, sőt, őket kérte fel a Dedication filmzenéjének elkésztésére is. Justin Theroux harcos állatvédő, ő maga is három kutyával osztja meg New York-i otthonát. Tagja a PETA állatvédő szervezetnek, sőt az egyik kampányfilmjükben is szerepel.

Fogarasi Zsuzsi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK