Istenek és istennők

2006.07.19. 15:17

Született: 1979. május 9. (New York, USA)

Nemzetiség: amerikai

Miért imádjuk? Bár Rosario tengerbiológusnak készült, mégsem tiltakozott sokat, amikor Larry Clark 15 évesen az utcáról berángatta a Kölykök egyik tinicafkájának szerepére. Saját bevallása szerint ez a karakter a lehető legtávolabb állt a valóságtól, a nemrégiben bemutatásra került musical, a Rent kapcsán viszont megtudhattuk, hogy kísértetiesen emlékeztet gyermekkorának New York-i környezetére. Akár a saját egyéniségéhez közel álló karaktert alakít, akár annak ellenkezőjét, akár démoni szexbombát, akár szemfüles újságírónőt, vagy éppen külvárosi gyorséttermi műszakvezetőt, mindig elragadó és uralja a vásznat.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Rosario Dawsonról!

Honnan ismerheti a magyar? Még ha a Kölykök idején nem is figyeltünk fel rá a sok bakfis között, a szeptember 11. utáni New York hangulatát feldolgozó Spike Lee film láttán (Az utolsó éjjel) már sokan tették fel a kérdést megigézve, hogy "Ki ez a lány?".  A Nagy Sándor, a hódító kínos affér volt, de Rosario tüzes babiloni vadmacskaként némileg kárpótolta a nézőket a többi három órányi szenvedésért. Szerencsésebb mellékszerep volt A hazugsággyáros újságírónője, majd a Sin City-ben már tisztességes szerepe volt és semmilyen hiba nem csúszott a sztárcsináló egyenletbe.

Kötelező Rosario: A sötét város vérszomjas prostijainak főnökeként Rosario a parádés Sin City egyik erotikus csúcspontját szolgáltatta. Jó hír, hogy készül az előzményeket is felgöngyölítő folytatás (A Dame To Kill For, a friss kismama Angelina Jolie-ra vár jelenleg a stáb), melynek egyik fő történetszála Gail és Dwight (Clive Owen) szerelmének kibontakozására koncentrál. Még idén meg kell érkeznie a magyar mozikba a cannes-i filmfesztivál legkellemesebb meglepetésének, a Shop Stop második részének is, amelyben visszatérnek a régi kezelhetetlen ismerősök és ezúttal Rosario próbálja megzabolázni őket a gyorsbüfé főnöknőjeként. A hihetetlenül vicces komédia romantikus pillanataiért persze ő a felelős és mellette talán képes lesz felnőni a 12 évvel ezelőtti állapotban leragadt Dante (Brian O' Halloran). A stáb reszketett a szigorúnak tartott cannes-i közönségtől, de a 8 perces vastaps magáért beszélt, az örömkönnyeket hullató Rosario-t pedig azonnal kineveztük a szemle királynőjének.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Rosario Dawsonról!

Néznivaló: Az említett ováció megtekinthető Kevin Smith honlapján, de ajánlhatjuk a Shop Stop 2 hivatalos előzetesét is. A giccses Rentbeharangozó némileg magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért kerüli el hazánk mozijait a fenomenális Broadway-darab gyengécske filmadaptációja, Rosario táncjelenetére mindenesetre nem lehet panasz.

Hallgatnivaló: Az Outkast zseniális duplaalbumából a jobbikon (The Love Below) Andre 3000-nek vokálozik Rosario a She Lives In My Lap című számban, a Rent egyik legdögösebb számát pedig már egyedül énekli (Out Tonight). Anélkül, hogy bármi jó poént lelőnénk a Shop Stop-ból, hallgassuk meg az ABC-t a Jackson 5-tól és képzeljük el, ahogy Dante-t táncolni tanítja ezekre a taktusokra.

Forrás: [origo]
Nézz még több képet Rosario Dawsonról!

Kattintanivaló: http://rosario-dawson.net/

Fogadjunk, hogy nem tudtad! Rosario születtésnapi buliján pár héttel ezelőtt a meglepetésvendég nem más volt, mint az új formációban, de Axl Rose vezetésével zenélő Guns'n Roses. Az akusztikus koncert olyan jól sikerült, hogy 15 év után ismét turnéra indul a kilencvenes évek elejének megfakult legendája.

Onozó Róbert

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK