A Borat című film megtekintése után az ember felszárítja a röhögéstől kicsordult könnyeit (rosszabb esetben fehérneműt vált), majd rögtön azon kezd morfondírozni, hogy a főszerepet játszó Sacha Baron Cohen vajon hogyan ejtette át a filmben megviccelt embereket, és főképp, miként vette rá őket, hogy beleegyezzenek saját megszégyenülésük nyilvánosságra hozatalába. Megpróbáltunk választ találni erre a két kérdésre, és az eredményt az alábbiakban megosztjuk veletek.

Borat, a kazahsztáni tévériporter hirtelenjében a vártnál is nagyobb népszerűségre tett szert: a Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika az USA-ban 26,5 millió dollárt söpört be a nyitó hétvégén, Magyarországon pedig majdnem 13 ezren megnézték az első három nap során, annak ellenére, hogy itthon közel sem olyan ismert Borat figurája, mint a tengeren túl. A hímsoviniszta, antiszemita, de mégis szerethetően naiv kazahsztáni újságírót megformáló Sacha Baron Cohen politikailag inkorrekt humorának lényege (itt olvashatsz róla bővebben) a sok vicces reakció, amit figurája kivált az interjúalanyaiból.

A nagy kérdés persze az, hogy Borat áldozatai tényleg mit sem sejtő, lóvá tett szerencsétlenek, vagy beavatottak, akik némi készpénzért készségesen asszisztálnak a kandikamera-szerű felvételekhez? Valószínűleg mindkettőre volt példa a film forgatása során, de Cohen nem hajlandó beavatni a közönséget a trükkjeibe (a filmhez kapcsolódóan csak Borat bőrébe bújva ad interjúkat), a profi résztvevők, Pamela Anderson és a színesbőrű prostituáltat alakító Luenell Campbell nevű komikus pedig titoktartási nyilatkozatot írtak alá, így ők sem leplezhetik le a film készítésének pontos körülményeit.

Annyi bizonyos, hogy sok olyan interjúalany is szerepel a filmben, akiket nem avattak be előre a tréfába, és az ő természetes reakcióik menet közben alakították a sztorit. Az MTV News idéz a film hivatalos sajtóanyagából, amelyben a következő szerepel: "Peter Baynhamet, Anthony Hinest és Dan Mezert bízták meg azzal, hogy írják meg a film vázát. ... Forgatókönyv nem volt. Ezzel a filmmel kísérletet tettünk egy újfajta filmkészítésre egy olyan korban, amikor a valóság és a szórakoztatás egyre kevésbé válik el egymástól. Valós emberekkel zajló valós események lendítik előre a film fiktív történetét, és amikor egyes jelenetek váratlan irányba kanyarodtak, Baron Cohen és kollégái átdolgozták a film körvonalát adó vázlatot."

Több amerikai, illetve angol újság is megpróbálta felkutatni a film szereplőit és kifaggatni őket az élményeikről, így fény derült Cohenék sajátos forgatási módszerére, amellyel sok "áldozatot" ejtettek: a reménybeli interjúalanyokat egy álnéven bejelentkező nő hívta fel azzal, hogy egy kazahsztáni/belorusz tévériporter szeretne beszélni velük, aki Amerikáról készít dokumentumfilmet. Cohen és néhány fős stábja mindig az utolsó pillanatban jelent meg az interjú helyszínén, előre fizettek 150 és 400 dollár közti összeget készpénzben az alanynak, és aláírattak vele egy nyilatkozatot. A Newsweek által megtalált interjúalanyok többsége elismerte, hogy nem olvasta át alaposan, hogy mit ír alá - pedig, ha végigolvasták volna a szöveget, kiderülhetett volna számukra, hogy aláírásukkal saját maguk átverésére és ennek a filmben történő nyilvánosságra hozatalára is engedélyt adtak.

Forrás: [origo]
Az autóvezetés-oktató és Borat a filmben

Azok közül az interjúalanyok közül, akiket sikerült utólag megszólaltatni, az Amerikai Veterán Feministák három tagja bizonyult a legkevesebb humorérzékkel rendelkezőnek. Linda Stein, aki ki is ment a szobából, amikor Borat olyan jellegű kijelentéseket tett, hogy a nők agya köztudomásúan kisebb a férfiakénál, utólag sem találja viccesnek az esetet: "Nem tudom, mi motiválja Boratot/Cohent arra, hogy tehetségét átverésre és manipulálásra használja, lehet, hogy így akar megbirkózni azzal, hogy gyerekkorában ellenségesen viszonyultak a vallásához, vagy azzal, hogy egy nő megverte Scrabble-ben." Igaz, hogy ez a nyilatkozat majdnem olyan vicces, mintha magában a filmben hangzott volna el, de elképzelhető, hogy Cohen és alkotótársai már nem nevetnek: Stein egyik ügyvéd ismerőse máris ajánlkozott, hogy ha akarja, segít neki csalás miatt beperelni Cohenéket.

Patrick Haggerty, a "vicctanár", foglalkozásához hűen több humorral állt utólag a dologhoz. Azt mondta, nem érzi úgy, hogy hülyét csinált volna magából, Cohen komikusi képességeit pedig külön dicsérte: "Egy órásnak kellett volna lennie a felvételnek, de aztán 70 percen keresztül tartott, és Cohen végig nem esett ki a szerepéből, és mindenre a figurának megfelelően, akcentussal válaszolt, amit mondtam." Nem neheztel Borat gépjárművezető-oktatója sem, aki szerint a film "nagyon vicces", csak azt sajnálja, hogy még nem mindegyik unokája nézheti meg, illetve egy kicsit azt is, hogy Borat más járművezetőket veszélybe sodort vezetés közben. Kathie Martin, az etikett tanárnő, akinek Borat jókora pénisszel megáldott "fia" meztelen fotóit mutogatta, csalódásának adott hangot amiatt, hogy "Mr. Cohen nem avatott be a tréfába ... És jobban örültem volna, ha a 15 percnyi hírnevemet valami értékesebb dologra használhatom fel, nem pedig egy R-besorolású (17 év alatt csak szülői kísérettel megtekinthető - a szerk.) filmre vesztegetem."

Forrás: [origo]
A vicctanár és Borat a filmben

Aki kétségtelenül rosszul járt a filmmel, az Bobby Rowe, a rodeó szervezője, aki a melegekre és a muzulmán vallásúakra nézve sértő kijelentéseket tett Boratnak nyilatkozva, mielőtt az álriporter az engedélyével előadta volna az átköltött amerikai himnuszt a rodeó megütközött közönségének. Rowe eleinte nem aggódott a szereplése miatt, mert azt hitte, csak az HBO-n látható majd a felvétel, amelynek sem ő, sem barátai nem előfizetői, amikor azonban később kiderült számára, hogy mozifilmről van szó, már nem volt olyan nyugodt. Amikor a Newsweek riportere emlékeztette saját kijelentéseire, Rowe így reagált: "Jaj istenem... Kénytelen leszek elmenni és megnézni azt az istenverte filmet, hogy kiderüljön, el kell-e bujdosnom." Később a BBC telefonon érdeklődő riporterének már nem volt hajlandó nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy egész nap csörög a telefonja, és egyébként is, eleve úgy került ebbe a kínos helyzetbe, hogy valaki felhívta, akiről később kiderült, hogy nem az, akinek mondta magát.

A fő kérdés persze még hátravan, azaz, hogy Borat szerelme, Pamela Anderson, akit a film végén egy dedikálás során letámad, és zsákba gyömöszölve próbál megszöktetni, mit tudott és mit nem a forgatást megelőzően. A Baywatch egykori sztárja szűkszavúan csak annyit nyilatkozott, hogy "Imádom Sachát, nagyon aranyos pasi." - amihez még hozzátette, hogy bóknak veszi Borat iránta érzett rajongását. Arra a kérdésre, hogy hogyan került kapcsolatba a filmmel, a titoktartási szerződésre hivatkozva nem válaszolt, és ennek tükrében valószínű, hogy Cohen előre megbeszélte vele, hogy mi fog történni, és csak Anderson testőreit érte váratlanul, hogy egy túlzottan lelkes rajongó hirtelen hímzett zsákot húzott az általuk őrzött sztár fejére.

Bujdosó Bori